FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene godišnje nagrade HDLU-a

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Na svečanosti u Skupštini gradaZagreba dodijeljene su danas godišnje nagrade i nagrada za životnodjelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Na svečanosti u Skupštini grada Zagreba dodijeljene su danas godišnje nagrade i nagrada za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Nagradu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) za životno djelo dobio je slikar i kipar Šime Perić za doprinos hrvatskom likovnom stvaralaštvu te kao znak priznanja i zahvalnosti iznimnom umjetniku i dugogodišnjem profesoru na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ističe se u obrazloženju nagrade.

Apstraktnim, kontrapunktnim odnosima prozračnih slojeva uzbudljive pokretljivosti Perić je stvorio jednu od najspiritualnijih dionica suvremenoga hrvatskoga slikarstva, ističe u obrazloženju za nagradu povjesničarka umjetnosti Mladenka Šolman.

Nagradu HDLU-a za najbolju ovogodišnju izložbu dobio je Boris Demur za izložbu koja je bila održana u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Pišući o Demurovu djelu, likovni kritičar Zdenko Rus uz ostalo je istaknuo da je slikarstvo za Demura spontana bujica slikanja iz prve ruke; ekspresionistička, informelistička, svedena na primarne postupke.

Za Demura su egzistencija i slikarstvo identični u svojim kretanjima, u njegovoj spiralnoj umjetnosti nalazimo samo čistu ekologiju te potpunu poistovjećenost s prirodom, ističe se u obrazloženju.

Nagradu HDLU-a mladom umjetniku za 2004. dobio je kipar Alem Korkut. U obrazloženju nagrade napominje se da je Korkut umjetnik jezgrovitog, koncepcijski razrađenog i inventivnog izričaja, umjetnik koji je na svom dosadašnjem razvojnom putu uspio nadići standardne kalupe i poimanje kiparske predstave.

Korkut je dobitnik više nagrada i priznanja među kojima se kao najvažnije izdvajaju druga nagrada na javnom natječaju za Spomenik palim vitezovima Domovinskog rata na zagrebačkoj Kustošiji, prva nagrada na natječaju za Spomen-obilježje poginulim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku te Velika nagrada 27. Salona mladih 2004.

Nagrade je uručila predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković Gruden, a u ime nagrađenih zahvalio je Šime Perić.

Godišnje nagrade HDLU-a dodjeljuju se od 1992. Predsjednik HDLU-a Vatroslav Kuliš zahvalio je Gradskoj skupštini na pokroviteljstvu nad nagradama, dodavši kako su one veliko priznaje umjetnicima jer ih dodjeljuje struka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙