FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade "Dr. Oton Kučera" za 2003.

ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Zagrebačka zajednica tehničkekulture dodijelila je večeras u Zagrebu nagrade "Dr. Oton Kučera" za2003. godinu.
ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Zagrebačka zajednica tehničke kulture dodijelila je večeras u Zagrebu nagrade "Dr. Oton Kučera" za 2003. godinu.

Nagradu za životno djelo dobio je Vladko Lozić iz Fotokluba Zagreb, za razvidan i trajan doprinos te sveukupno djelovanje tijekom 47 godina u razvitku i unaprjeđenju fotografske tehnike/kulture s iznimnim uspjesima u Zagrebu, Republici Hrvatskoj i svijetu.

Godišnju nagradu za udruge, a za izuzetan doprinos promidžbi tehničke kulture, dobio je list "Tehnička kultura" čiji je izdavač Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Godišnju nagradu "Dr. Oton Kučera" kao pojedincu pripala je Andriji Petroviću iz Udruge tehničke kulture "Đak" za izuzetan doprinos međunarodnoj promidžbi tehničke kulture i Hrvatske radom na proljetnoj školi "Hrvatska Za-Te plus". Ista nagrada dodijeljena je i Krešimiru Šurini za razvoj modelarstva.

Predsjednica povjerenstva za dodjelu nagrade Jadranka Goetllicher predala je nagrade i čestitala nagrađenima.

Zahvaljujući na nagradi, Lozić je istaknuo "sudbinsku vezanost za tehničku kulturu" mnogih ljudi, koji su kroz to proživjeli mnoge lijepe doživljaje, dali "svoju mladost i energiju u podizanju tehničke kulture naroda" te tako stekli osjećaj pripadnosti i ponosa.

Oton Kučera (Petrinja, 1856. - Zagreb, 1931.), prirodoslovac i popularizator prirodnih znanosti, studirao je matematiku, fiziku i astronomiju na Filozofskom fakultetu u Beču, gdje je položio i profesorski ispit. Godine 1899. doktorirao je na Zagrebačkom sveučilištu s disertacijom o Marinu Getaldiću. Bio je profesor gimnazije u nekoliko gradova i na visokim školama. Uz ostalo, potaknuo je i oživotvorio osnutak zagrebačke Zvjezdarnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙