FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kiša u Cetinskoj krajini prouzročila teškoće

SINJ, , 27. prosinca 2004. (Hina) - Na području Cetinske krajine samou posljednja 24 sata palo je više od sto litara kiše po četvornommetru, a nevrijeme je prouzročilo i više kvarova na elektromreži, kaoi odrone na prometnicama.
SINJ, , 27. prosinca 2004. (Hina) - Na području Cetinske krajine samo u posljednja 24 sata palo je više od sto litara kiše po četvornom metru, a nevrijeme je prouzročilo i više kvarova na elektromreži, kao i odrone na prometnicama.

Tako su tijekom noći i jutra bez struje po nekoliko sati bili potrošači naselja od Sinja do Trilja, te na području Dicma, Glavica i u nekoliko sela.

Crpke melioracijskog sustava u Sinjskom polju, čiji je kapacitet 1,5 milijuna prostornih metara vode u sekundi, prošle noći također zbog prekida struje nisu mogle prebacivati vodu u korito Cetine.

To je još više pogoršalo stanje pa su poplavljene površine i u Sinjskom polju.

Vodostaj Cetine na mjernom mjestu kod Hana porastao je od 110 na 223 centimetra, što u Hrvatskim vodama još ne ocjenjuju alarmantnim, jer se redovne mjere obrane od poplave proglašavaju kad je vodostaj 280 cm.

U Hrvatskoj elektroprivredi zadovoljni su porastom dotoka vode u akumulacijama Perući i Buškom blatu, a koja se zadržava jer su izvan pogona hidroelektrane Peruća i Orlovac.

Međudotok vode u Cetinu kod Trilja izmjeren je na 300 prostornih metara u sekundi, što je dosta za rad punim kapacitetom svih nizvodnih hidroelektrana i to Đale, Zakučac i Kraljevac.

U akumulaciju Peruća dotječe 170 prostornih metara vode u sekundi, a visina vodenog stupca prije podne je bila na koti 353 - 44 metra iznad mora, što je oko sedam metara manje od samog vrha, doznajemo u HEP-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙