FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Hrvatska zagovara suradnju ujedinjene Europe i NATO-a

RIM, 1. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska zagovara multilateralnupolitiku i suradnju ujedinjene Europe i Sjevernoatlantskog saveza(NATO) izjavio je u srijedu u Rimu hrvatski predsjednik StjepanMesić.
RIM, 1. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska zagovara multilateralnu politiku i suradnju ujedinjene Europe i Sjevernoatlantskog saveza (NATO) izjavio je u srijedu u Rimu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Ujedinjena Europa i NATO nisu konkurenti nego partneri i zato suradnja između te dvije organizacije ne može biti diktirana samo iz jednog smjera", rekao je Mesić na 50. općoj skupštini Atlantskog vijeća.

Istaknuo je da iz suradnje EU-a i NATO-a u međunarodnim odnosima ne treba isključiti UN. "Takvu multilateralnu politiku zagovaramo u Hrvatskoj, politiku koja ne nosi samo jednostrane interese nego suradnju i standarde" rekao je Mesić.

Po njegovim riječima, države na jugoistoku Europe ne smiju koketirati malo s jednom malo s drugom opcijom budući da su se na tom prostoru početkom prošlog desetljeća angažirali i europski i atlantski mehanizmi. Mesić je naglasio da Hrvatska, poučena ratom, svoj razvoj ne vidi samo u vlastitoj sigurnosti i stabilnosti nego i svojeg susjedstva.

Pozvao je da Hrvatska i druge države pred vratima euroatlantskih integracija "bez kašnjenja i isprika" ispune svoje obveze a ne samo pozivaju na zajedničke vrijednosti.

Predsjednik Mesić se tijekom skupštine zajedno s predsjednikom Albanije Alfredom Moisiuom i Makedonije Brankom Crvenkovskim susreo s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Shefferom. Sastanak je bio zatvoren za javnost. Navedene tri države zajedno sa Sjedinjenim državama potpisale su 2001. godine Američko-jadransku povelju, dokument o suradnji tih država aspirantica za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Predsjednik Mesić se tijekom boravka u Rimu ranije odvojeno sastao s talijanskim kolegom Carlom Azegliom Ciampijem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙