FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati zdravstva pisali premijeru Sanaderu

ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Sindikat zdravstva i socijalneskrbi i Strukovni sindikat medicinskih sestara zatražili su danas odpremijera Ive Sanadera da Vlada ne da svoju suglasnost za provođenjereferenduma o prihvaćanju Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) zaliječničku i stomatološku djelatnost s odredbom o doprinosusolidarnosti, a koji bi se trebao održati 5. siječnja.
ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Sindikat zdravstva i socijalne skrbi i Strukovni sindikat medicinskih sestara zatražili su danas od premijera Ive Sanadera da Vlada ne da svoju suglasnost za provođenje referenduma o prihvaćanju Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječničku i stomatološku djelatnost s odredbom o doprinosu solidarnosti, a koji bi se trebao održati 5. siječnja.

U slučaju da je već supotpisala odluku o provođenju toga referenduma, sindikati traže od Vlade da to poništi i odustane od referenduma dok sud ne donese pravomoćnu presudu o zahtjevu sindikata za poništenjem Strukovnog ugovora za liječnike i stomatologe.

Prema mišljenju tih dvaju sindikata, Strukovni kolektivni ugovor između Hrvatskog liječničkog sindikata i Ministarstva zdravstva potpisan je protivno zakonu i zaključcima Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Referendum o SKU nije moguć, smatraju sindikati, ni zbog toga što se ne može provesti prije referenduma o Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo i donošenja tog ugovora, kojemu je SKU dodatak, a taj je referendum najavljen za 19. siječnja 2005.

"Ako se referendum o prihvaćanju dodatka ipak provede 5. siječnja, Vlada će biti isključivo odgovorna za svu štetu koja će takvim nepromišljenim činom nastati", kaže se u pismu koje su potpisale predsjednice dvaju sindikata Spomenka Avberšek i Anica Prašnjak.

Ako izostane vladina reakcija o tom slučaju, Samostalni sindikat zdravstva i Strukovni sindikat medicinskih sestara izvijestit će međunarodne sindikalne organizacije - Europsku konfederaciju sindikata i Međunarodnu organizaciju rada, kaže se u priopćenju.

Navodi se također da doprinos o solidarnosti, koji je predviđen u SKU, nije sukladan Zakonu o radu, koji predviđa uzimanje doprinosa solidarnosti u određenom postotku iz neto plaće radnika. Sporni pak dodatak, tj. SKU, obvezuje na plaćanje doprinosa solidarnosti u visini od 0,2 posto od glavarine, odnosno prihoda zakupca, u kojemu su sadržani troškovi plaće zaposlenika kod zakupca i svi ostali troškovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙