FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi: Italija nije u recesiji

RIM, 27. prosinca 2004. (Hina/AR) Talijanski predsjednik vladedesnog centra Silvio Berlusconi izjavio je da talijansko gospodarstvonije u recesiji, da je 2004. bila dobra godina i da će 2005. biti jošbolja, objavljuje u ponedjeljak list "Corriere della Sera".
RIM, 27. prosinca 2004. (Hina/AR) Talijanski predsjednik vlade desnog centra Silvio Berlusconi izjavio je da talijansko gospodarstvo nije u recesiji, da je 2004. bila dobra godina i da će 2005. biti još bolja, objavljuje u ponedjeljak list "Corriere della Sera".

Italija ima inflaciju 1,9 posto, nižu od Francuske i Njemačke, zaposleno je novih 200 tisuća osoba, nezaposlenost iznosi 7,4 posto, što je povijesni minimum, a burza je zaradila 15-16 posto, iznosi Berlusconi kao dostignuća u talijanskom gospodarstvu.

"Moramo razmišljati pozitivno i zasukati rukave", rekao je Berlusconi kritizirajući novinare koji šire pesimizam.

Od Europske središnje banke talijanski premijer je zatražio da intervenira u tečaju euro - dolar, jer jaki euro otežava izvoz talijanskih i europskih proizvoda na američko i općenito dolarsko tržište.

Osim toga Berlusconi traži fleksibilnije tumačenje pakta stabilnosti koji su potpisale zemlje jedinstvene europske monete, te najavljuje da će to biti predmetom rasprave na sastanku predsjednika država i vlada Europske unije u ožujku sljedeće godine. Europski pakt stabilnosti treba tumačiti fleksibilnije, odnosno "prikladnije ekonomskom trenutku stagnacije", rekao je Berlusconi i i dodao da su s njime suglasne Njemačka, Francuska i Španjolska.

Berlusconi predlaže primjerice da ulaganja u infrastrukturu i razvitak ne ulaze u godišnju bilancu, što bi smanjilo godišnji deficit, a time bi se ostalo unutar granice od 3 posto deficita u odnosu na bruto nacionalni dohodak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙