FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riječki Energo: Sva dobit u daljnji razvoj

RIJEKA,27. prosinca 2004.(Hina) -Riječka tvrtka Energo d.o.o., zaproizvodnju i distribuciju toplinske energije i plina, poslovala je u2004. pozitivno, a sva dobit bit će uložena u daljni razvoj, posebicegradske plinske mreže, rekao je danas na konferenciji za novinaredirektor Energa Zlatko Štok.
RIJEKA,27. prosinca 2004.(Hina) -Riječka tvrtka Energo d.o.o., za proizvodnju i distribuciju toplinske energije i plina, poslovala je u 2004. pozitivno, a sva dobit bit će uložena u daljni razvoj, posebice gradske plinske mreže, rekao je danas na konferenciji za novinare direktor Energa Zlatko Štok.

Na upit o iznosima ukupnih prihoda i dobiti, Štok je odgovorio da ti podaci još nisu poznati.

Energo je ove godine radio na ubrzanoj plinofikaciji Rijeke - izgrađeno je 34,7 kilometara novog plinovoda za miješani plin, a u razvoj je uloženo oko 26 milijuna kuna. Od ukupno 16.000 korisnika gradskog plina oko 9000 potrošača prešlo je na mješani plin, od toga u 2004. njih oko 3.500.

Slijedeće se godine planira izgradnja još oko 52,7 kilometara plinovoda, a radovi će stajati oko 39,5 milijuna kuna. Novac za gradnju osiguran je iz dokapitalizacije, a izgradnja plinovoda omogućit će distribuciju plina i u riječkom prigrađu, Marčeljima i Viškovu. Do kraja 2006. očekuje se završetak projekta Mala Gea koji će omogućiti dopremu prirodnog plina i u ta mjesta, rekao je Štok. Dodao je da će u 2005. biti nastavljene rekonstrukcije gradskih toplana koje će umjesto lož ulja koristiti miješani plin te provedena automatizacija njihova upravljanja.

Cijene plina i toplinske energije u 2004. unatoč stalnom povećanju cijena naftnih prerađevina nisu povećane, kazao je Štok dodavši da Energo cijene usluga nije povećao od listopada 2002.

Riječki gradonačelnik i predsjednik Skupštine Energa Vojko Obersnel istaknuo je da su prodaja dijela gradskog poduzeća Energa i dokapitalizacija, provedene 2003., među boljim odlukama gradskih vlasti u prošle četiri godine. Pojasnio je da je od 1992. do 2003. u Rijeci izgrađeno 40 kilometara plinske mreže, a u posljednju godinu i pol oko 60 kilometara plinovoda.

Sav novac od dokapitalizacije uložen je u razvojne projekte, a sa suvlasnicima Energa gradska uprava ostvaruje partnersku suradnju, rekao je Obersnel istaknuvši da je poslovanje Energa reorganizirano te da se s manje zaposlenih ostvaruje bolji učinak.

Grad Rijeka prodao je poslovni udjel u Energu za 58,3 milijuna kuna, a taj je novac uložen u povećanje temeljnog kapitala koji sada iznosi 222 milijuna kuna.

Novi suvlasnici, tvrtke Amga Azienda Multiservizi S.p.a. iz Udina i Thuga Aktiengesellschaft iz Munchena dodatno su povećali su svoj temeljni ulog, svaki za oko 15 milijuna kuna. Nakon dokapitalizacije vlasnički udjel gradske uprave iznosi 56,9 posto, Amga ima 17 posto, Thuga 17 posto, a INA 9,1 posto vlasničkog udjela u Energu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙