FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umrla Ana Adamec, dugogodišnja upraviteljica Gliptoteke

ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Dugogodišnja upraviteljicaGliptoteke HAZU-a Ana Adamec preminula je u svom domu u Zagrebu usrijedu, 22. prosinca, priopćeno je danas iz HAZU-a.
ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Dugogodišnja upraviteljica Gliptoteke HAZU-a Ana Adamec preminula je u svom domu u Zagrebu u srijedu, 22. prosinca, priopćeno je danas iz HAZU-a.

Ispraćaj iz mrtvačnice na Mirogoju bit će u utorak, 28. prosinca, u 11,15 sati. Dr. Adamec bit će pokopana u obiteljskoj grobnici na mjesnom groblju u Novoselcu pokraj Zagreba.

Ana Adamec rođena je 1927. godine, diplomirala 1959. na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 1961. godine zaposlena na radnom mjestu kustosa u Gliptoteci HAZU-a, a od 1972. do 1984. bila je upraviteljica.

Cijeli je radni vijek posvetila struci, istraživanju kiparskih opusa, uspostavljanju revalorizacije pojedinih umjetničkih ciklusa, određivanju stilskih odrednica i povezivanju hrvatskog kiparstva s tokovima europskih strujanja na području kiparskog stvaralaštva.

Autorica je brojnih izložaba, a njezin je interes posebno bio usmjeren na kiparska iskustva u razdoblju od 1897. do 1916. godine. Objavila je i knjige "Hrvatsko kiparstvo na prijelomu stoljeća" (1999.) i "Rudolf Valdec" (2001.).

Sudjelovala je s referatima na znanstvenim skupovima, predlagala postavljanja spomenika i inicijator je, uz Vladu Bužančića i Darka Schneidera, osnutka Trijenala hrvatskog kiparstva koji se realizira u Gliptoteci HAZU-a.

Ana Adamec ostavila je dubok trag u istraživanju hrvatskoga kiparstva, a radeći u Gliptoteci, i na razini sveukupnog kulturnog identiteta, priopćio je HAZU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙