FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: Vjerske zajednice ne smiju nametati političke stavove

ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - U povodu iznošenja zajedničkihstavova vjerskih zajednica o zabrani pobačaja i umjetne oplodnje, HNSu današnjem priopćenju ističe da vjerske zajednice imaju vrlo jasnuulogu u društvu, ali da "to nikako nije i ne smije biti nametanjepolitičkih stavova, posebice ne ovakvih konzervativno-retrogradnih".
ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - U povodu iznošenja zajedničkih stavova vjerskih zajednica o zabrani pobačaja i umjetne oplodnje, HNS u današnjem priopćenju ističe da vjerske zajednice imaju vrlo jasnu ulogu u društvu, ali da "to nikako nije i ne smije biti nametanje političkih stavova, posebice ne ovakvih konzervativno-retrogradnih".

HNS čvrsto zagovara legalnost prava na pobačaj te slobodu umjetne oplodnje kao civilizacijski doseg u garantiranju elementarnog ljudskog prava - prava na slobodni izbor, stoji u priopćenju te stranke.

Dodaju da pravo na potpunu slobodu u stvaranju obitelji nitko nema pravo narušavati pa ni vjerske zajednice, dok je državi, smatraju, u samoj naravi da to pravo štiti.

Visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj objavili su nakon jučerašnjeg sastanka u Zagrebu zajedničku izjavu "Ljudski život je Božji dar" u kojoj su istaknuli da je "život neupitna vrijednost" te da se vjerske zajednice zalažu za "zaštitu svakog oblika ljudskog života, od začeća do naravne smrti". U pogledu pitanja umjetne i medicinski pomognute oplodnje, potpisnici izjave naveli su da polaze od prava svakog začetoga djeteta na život. Pritom su istaknuli da nitko ni u kojoj fazi razvitka nema pravo odlučivati kojemu će začetom djetetu život biti dopušten, a kojemu uskraćen.

Skup vjerskih zajednica priopćenjem su danas prokomentirali i mladi LS-a, ocjenjujući ga "pokušajem stvaranja političkog pritiska na hrvatsko društvo s ciljem nametanja konzervativnih vrijednosti svim građanima i građankama".

"Žalosno je da rješenja realnih problema i situacija koje donosi suvremeni život vođe vjerskih zajednica vide u zabranama i propisivanjima svojih uvjerenja, ... pretvarajući tako našu zemlju u zajednicu vjernika, a ne slobodnomislećih i ravnopravnih građana", navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙