FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najjače stranke u parlamentu RS usuglasit će političko djelovanje

BANJA LUKA, 25. prosinca 2004. (Hina) - Čelnici najbrojnih stranaka uparlamentu Republike Srpske - Dragan Čavić (Srpska demokratska stranka- SDS), Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa - PDP), MiloradDodik (Savez neovisnih socijaldemokrata - SNSD), Petar Đokić(Socijalistička partija RS- SPRS), Marko Pavić (Demokratski narodnisavez - DNS) i Milanko Mihajlica (Srpska radikalna stranka -SRS) usubotu su u Banjoj Luci potpisali Sporazum o načelima usuglašavanjapolitičkog djelovanja.
BANJA LUKA, 25. prosinca 2004. (Hina) - Čelnici najbrojnih stranaka u parlamentu Republike Srpske - Dragan Čavić (Srpska demokratska stranka - SDS), Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa - PDP), Milorad Dodik (Savez neovisnih socijaldemokrata - SNSD), Petar Đokić (Socijalistička partija RS- SPRS), Marko Pavić (Demokratski narodni savez - DNS) i Milanko Mihajlica (Srpska radikalna stranka -SRS) u subotu su u Banjoj Luci potpisali Sporazum o načelima usuglašavanja političkog djelovanja.

Ovim dokumentiom potpisnici se obvezuju da će u slučaju predlaganja promjena Ustava razgovorima osiguravati konsenzus, i neće dopustiti 'narušavanje jednakopravnosti entiteta i konstitutivnih naroda u BiH' te da će općenito svojim političkim djelovanjem zajednički 'onemogućiti rušenje ustavnog poretka BiH i RS jednostranim nametanjem ili favoriziranjem bilo kojeg naroda ili entiteta'.

Potpisnici Sporazuma suglasni su o potrebi formiranja radnih grupa stručnjaka koje bi, kao savjetodavno tijelo, imale zadatak u roku od tri mjeseca izraditi prijedloge za definiranje položaja Republike Srpske u kontekstu očekivanih prijedloga međunarodne zajednice.

Kada je riječ o suradnji s Haškim tribunalom, stranke-potpisnice Sporazuma opredijelile su se da se to pitanje riješi 'potpunim izvršavanjem međunarodnih obaveza od strane nadležnih organa RS i BiH' naglašava se u Sporazumu o načelima političkog djelovanja, a u odnosu s vladama u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore tražit će se 'puna institucionalnu suradnju u ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu'.

Danas utvrđeni Sporazum također isključuje mogućnost ukidanja MUP-a i policije Republike Srpske ' kao dijela jedinstvenog sustava u BiH s jasno definiranim nadležnostima i strukturom'.

Politički subjekti - potpisnici banjalučkog Sporazuma procjenjuju da je 'prošlo vrijeme nametanja rješenja od strane Visokog predstavnika u BiH' te da međunarodna zajednica treba podstaknuti domaće političke strukture u kreiranju i realiziranju reformi pri čemu zahtijevaju partnerski odnos sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Današnji Sporazum praktično je usuglašeni odgovor političkih subjekta RS na sankcije koje je Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown 16. prosinca odredio srpskome entitetu zbog neispunjavanja obveza prema haškome Tribunalu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙