FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12.30

ZAGREB, 25. prosinca 2004. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izHrvatske do 12.30 sati:
ZAGREB, 25. prosinca 2004. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz Hrvatske do 12.30 sati:

ZAGREB - Danas na svetkovinu Božića, blagdana Kristova rođenja, svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. On je u propovijedi pozvao vjernike da se uzdignu iznad konzumerizma, koji osiromašuje slavljenje Božića, te da prodube iskrene odnose s ljudima oko sebe. "Božićna svetkovina poziv je svima nama da se hrabro uzdignemo iznad ponuda koje nam o Božiću daju novouvedeni običaji suvremenog društva", rekao je kardinal. Danas na blagdan Božića rekao je da moli Isusa za najveći i najvažniji dar pravog i pravednog mira, za svakog pojedinca, za obitelji, za hrvatski narod i Domovinu, za sve države i narode, za Isusovu domovinu i cijeli svijet.

ZADAR - Blagdan Božića danas se svečano proslavlja u svim crkvama Zadarske nadbiskupije, a najsvečanije je u katedrali Svete Stošije gdje je misno slavlje pred mnoštvom vjernika predvodio zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa. Svake godine Božić nam iznova donosi radost jer je radi nas ljudi i našega spasenja Isus sišao s nebesa i svi mi u toj radosti smo dionici Njegova blagoslova, rekao je nadbiskup Prenđa. Naša crkva, nastavio je nadbiskup Prenđa, ove godine posebno doživljava Božić sjećajući se Svete Stošije koja je zbog vjernosti Kristu mučena i umorena 304. godine u Srijemskoj Mitrovici.

OSIJEK/ALJMAŠ - U osječkoj crkvi Svetih Petra i Pavla polnoćku je služio đakovački i srijemski pomoćni biskup msgr. Đuro Hranić, a prvi puta je na misi u ime osječko-poljskog i baranjskog episkopa Srpske pravoslavne crkve Lukijana bio i arhimandrit Miron Vučičević iz eparhije u Dalju. "U duhu iskrenog ekumenizma na ovim prostorima biskupu Hraniću i katoličkim vjernicima koji danas slave Božić uputio sam čestitke", izjavio je Hini arhimandrit Miron. Prva polnoćka služena je noćas u novoj aljmaškoj crkvi Gospe od Utočišta, izgrađenoj na mjestu stare, srušene za srpske agresije.

KARLOVAC - Božićna noć bila je tiha i mirna u cijeloj Hrvatskoj, ponegdje toliko da je policija zahvalila građanima, s izuzetkom Karlovačke županije u čijoj Policijskoj upravi kažu da, iako nije bilo ranjavanja petardama, ne pamte tako besprizoran badnjak. Kao i u Zagrebu, prema policijskim izvješćima sve je bilo mirno i u Rijeci, Dubrovniku, Splitu, Gospiću, Šibeniku, Križevcima, Vukovaru. Policijas u Osijeku se zahvalila građanima, a u Krapini kažu da su Zagorci proveli najmirniju božićnu noć koju pamte. Iako nije bilo ranjavanja pirotehničkim sredstvima, u Karlovcu je zabilježeno neuobičajeno puno izgreda, među kojima su, uz teške krađe i razbojništvo, kamenovanje vlaka, te čak 15 prometnih nesreća, u kojima su tri ozlijeđena.

ZAGREB - Božićna noć na području Zagreba protekla je izuzetno mirno i policija nije zabilježila nijedan slučaj propucavanja ili ranjavanja pirotehničkim sredstvima, doznaje se u operativnom dežurstvu PU zagrebačke. "Građani su očito shvatili poruku MUP-a i medija i proslavili Božić u krugu obitelji", tumače dežurni operativci zagrebačke policije činjenicu da je božićna noć noćas po prvi puta prošla bez ranjavanja pirotehnikom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙