FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božićna čestitka kardinala Bozanića

ZAGREB, 24. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupskekonferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je upetak na večer putem radija i televizije Božić vjernicima i svimljudima dobre volje.
ZAGREB, 24. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je u petak na večer putem radija i televizije Božić vjernicima i svim ljudima dobre volje.

"Neka ovu moju ljudsku i vjerničku riječ čuju svi oni koji nemaju doma i kojima je ova noć teška poput križa. Želio bih da je čuju ponajprije siromašni i obespravljeni, malodušni i umorni, ljudi koje je život prisilio da sumnjaju u snagu ljubavi. Neka dopre i do onih koji su daleko od Hrvatske, jer i tamo nad njima bdije ista toplina vjerničke povezanosti i misli drage im rodbine", poručio je kardinal.

Kako napominje, otajstvo koje noćas slavimo jest Božja briga za čovjeka, milost koja postaje prisutnom po Božjemu Duhu u svijetu, utjelovljenje Sina Božjega koje utemeljuje dostojanstvo čovjeka.

"Bog nam neočekivano, iznad naših domišljanja, pokazuje što je čovjekoljublje i to tako da sam postaje čovjekom. On je s malenima i poniznima želio podijeliti život i ozbiljno prihvatiti njihove brige", podsjetio je Bozanić.

Po kardinalovim riječima ljudski život, i onaj koji je izložen i nezaštićen, pa i napadnut, život nerođenih i starijih, čak i onaj koji neki zovu neuspješnim, nepotpunim, nekorisnim, do te mjere da ga se usuđuje drugima oduzeti, prostor je u kojemu nam Bog pokazuje što znači biti čovjek.

"Ova nam noć otkriva veličinu ljudskosti. Baš zato što se rodio Isus, Božji Sin i što smo mi sinovi i kćeri u tome Sinu, na Božić se rađa posebna blizina među ljudima", istaknuo je.

U nastavku čestitke zaželio je da njegova krhka ljudska riječ potakne sve da pristupe nečuvenom božićnom otajstvu koje se ne može dogoditi ni u kupnji darova, ni u blagdanskoj užurbanosti, u lijepim čestitarskim riječima, pa čak ni u plemenitim akcijama, nego ponajprije oko Gospodnjeg stola, gdje nam se daruje euharistijski Bog i gdje postajemo dionicima vječnosti.

Pred oltarom, na misi, u zajedništvu braće i sestara, naš kršćanski život pronalazi smisao i svrhu, rekao je zagrebački nadbiskup te dodao kako je svrha nov svijet u kojemu će svaki čovjek otkriti da nosi odsjaj Božjeg lica i da se Božje lice zrcali u licima bližnjih.

Kardinal je pozvao vjernike da dođu u crkve, susretnu se s ljudima, kako bi imali snage kao kršćani svjedočiti ljubav.

Zaželjevši čestit Božić, Bozanić je na kraju čestitke poručio: "Budite blagovjesnicima radosti, ispunjeni darovima Božjega mira i neka vam srce bude prožeto dobrotom."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙