FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudačko vijeće o sutkinji Domić u utorak

SPLIT,24. prosinca 2004.(Hina) - Sudačko vijeće Županijskog suda uSplitu o zahtjevu ministrice pravosuđa za razrješenjem predsjedniceOpćinskog suda u Supetru Ivane Domić, nakon što je protiv njepodignuta kaznena prijava za zloporabu položaja i ovlasti uzemljišnoknjižnim postupcima, odlučivat će na sjednici sazvanoj za 28.prosinca, potvrđeno je na Županijskom sudu.
SPLIT,24. prosinca 2004.(Hina) - Sudačko vijeće Županijskog suda u Splitu o zahtjevu ministrice pravosuđa za razrješenjem predsjednice Općinskog suda u Supetru Ivane Domić, nakon što je protiv nje podignuta kaznena prijava za zloporabu položaja i ovlasti u zemljišnoknjižnim postupcima, odlučivat će na sjednici sazvanoj za 28. prosinca, potvrđeno je na Županijskom sudu.

Sjednica je sazvana nakon što je i povjerenstvo Vrhovnog suda, koje je na zahtjev sutkinje Domić ponovilo uvid u rad uprave supetarskoga suda, potvrdilo nalaze prvotne inspekcije Ministarstva pravosuđa i splitskog Županijskog suda o nepravilnostima u radu uprave supetarskog suda.

Ivana Domić, naime, tražila je od Vrhovnog suda ponavljanje uvida u rad uprave, tvrdeći kako je poslove obavljala u skladu sa sudskim poslovnikom.

Vrhovni je sud, međutim, utvrdio kako je sutkinja Domić, uzimajući preko reda veći broj predmeta u kojima se utvrđivala vlasnost nad zemljištem na Braču, pogodavala tužiteljima u sporovima da postanu vlasnicima zemljišta koje im ne pripada.

Time su stečeni uvjeti za razrješenje Ivane Domić s dužnosti predsjednice tog suda.

Sudačko vijeće, čiju je sjednicu sazvao predsjednik Županijskog suda Igor Benzon, očitovat će se o zahtjevu ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt. Njegova odluka nije obvezujuća za ministricu u donošenju konačne odluke, jer je sjednica sudačkog vijeća samo dio postupka, koji prethodi razrješenju.

U međuvremenu je i predsjednik suda Benzon Državnom sudbenom vijeću uputio zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka protiv sutkinje Domić radi razrješenja sa sudačke dužnosti kako bi se protiv nje mogao provesti i kazneni postupak na temelju kaznene prijave i posebnog izvješća koje je policija Županijskom državnom odvjetništvu podnijela potkraj rujna nakon što je na temelju kriminalističke obrade utvrđena osnovana sumnja da je u jednom postupku donijela nezakonitu presudu zbog izostanka, odnosno, dodijelila vlasništvo nad zemljištem onima kojima ne pripada, oštetivši prave vlasnike, koji nisu ni znali da se pred sudom vodi postupak za utvrđivanje vlasništva, za više od 1,6 milijuna kuna.

Naknadom obradom i uvidom u rad suda utvrđeno je kako je u proteklih pet godina donijela veći broj takvih presuda, vodeći čak i po 30-ak postupaka na dan.

U Županijskom državnom odvjetništvu doznaje se kako se trenutačno obrađuje opsežna dokumentacija zaprimljena sa supetarskog suda te izvješća povjerenstava Ministarstva pravosuđa, Županijskog suda i Vrhovnog suda, i ispituje utemeljenost optužbi na teret Ivane Domić.

(Hina) xdstr yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙