FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

SLAVONSKI BROD - Za posjeta Slavonskom Brodu predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako očekuje da će se u sljedeća dva dana susresti s premijerom Ivom Sanaderom i razgovarati o "slučaju" ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka. Predsjednik Mesić se složio kako cijeli slučaj s Protuobavještajnom agencijom predugo zamara javnost, no, kako je rekao, s premijerom Sanaderom do sada nije razgovarao zbog prije dogovorenih obveza obojice. Ponovio je kako za nj u "slučaju Podbevšek" nema nejasnoća, jer POA mora štititi, a ne zlostavljati građane, a on drži da je "ta služba radila protiv pravilnika, tj. mimo pravilnika i propisa.

ZAGREB - Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Milivoj Bujas počinio je samoubojstvo u prostorijama udruge u ulici Frane Petrića u Zadru, priopćeno je danas iz te udruge. Posljednji ispraćaj Milivoja Bujasa bit će na zadarskom gradskom groblju u ponedjeljak 6. prosinca u 15 sati. U povodu tragične smrti hrvatskog branitelja i predsjednika Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Milivoja Bujasa iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti danas su izrazili iskrenu i duboku sućut.

SPLIT - Bivši zapovjednik Viteške bojne HVO-a Mario Čerkez, koji je odlukom Žalbenog vijeća Haaškog suda nakon sedam godina i dva mjeseca pušten iz zatvora u Sheveningenu, poslijepodne je redovitim letom Croatia airlinesa iz Amsterdama preko Zagreba stigao u Split. Dočekali su ga supruga Slavica s kćerima koje žive u Splitu, majka, brat, članovi uže obitelji te brojni prijatelji i suborci. Među njima je bio i haaški optuženik general Rahim Ademi sa suprugom.

ZAGREB - Hrvatski je sabor danas poslijepodne donio niz zakona, među kojima i onaj o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela od žive ili nežive osobe u svrhu liječenja, transplataciji organa i dijelova ljudskog tijela, po kojemu donatorima organa postaju svi koji za života ne potpišu izjavu da ne žele donirati svoje organe. Sabor je donio nove zakone o porezu na dohodak i o porezu na dobit. Zakonom o porezu na dohodak neoporezivi se dio dohotka povećava za sto kuna - s 1.500 na 1.600 kuna. Zakonom se ukida oporezivanje dividende, čime Vlada želi u Hrvatsku privući strane investitore. Sabor će 11. sjednicu nastaviti u utorak, 7. prosinca.

ZAGREB - Držeći se ranijih najava, saborska oporba, izuzev pravaša, i danas je bojkotirala glasovanje, te 'predstavila' novi način komunikacije s predsjedavajućim - listovima na koji su ispisali odredbu saborskog Poslovnika. Poimenično glasovanje provodi se kada to zatraži klub zastupnika ili predlagatelj akta, napisali su oporbenjaci na listove papira koje su ostavili na klupama i bez riječi izišli iz sabornice. No, i bez oporbe, čije boje brane tek trojica HSP-ovaca, utvrđeno je da saborska većina ima kvorum potreban za glasovanje o 33 ranije raspravljena zakona.

ZAGREB - Na drugi ovogodišnji natječaj za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji odnosno za trećeg mobilnog operatera Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije stigle su tri ponude - tvrtki "Match Telekom", "Croatia Mobile" te "Tele2", a odluku o budućem koncesionaru Vijeće Agencije objavit će 22. prosinca. "Match Telekom" je tvrtka osnovana u Hrvatskoj sa hrvatsko-francuskim partnerima, iza "Tele2" stoji hrvatsko-švedski kapital, dok je "Croatia Mobile" hrvatska tvrtka u vlasništvu Mislava Šutala. Sve tri tvrtke zatražile su kombiniranu koncesiju druge i treće generacije mobilne telefonije, čija je cijena za prvu godinu rada 172 milijuna kuna.

ZAGREB - Sudac zagrebačkog Županijskog suda Đuro Sessa izabran je danas za novog predsjednika Udruge hrvatskih sudaca. Sessa je u drugom izbornom krugu na izvanrednom zasjedanju Udruge hrvatskih sudaca osvojio 13 glasova više od protukandidatkinje Mirjane Juričić, sutkinje Upravnog suda. Govoreći o svojim budućim potezima Sessa je najavio kako će ustrajati na rješevanju problema materijalnog položaja sudaca i kvalitetnije unutarnje organizacije i nastojati da Udruga hrvatskih sudaca dobije status koji, kako je rekao, sudačke udruge imaju u drugim zemljama.

VUKOVAR - U organizaciji Zajednice hrvatskog Saveza osoba s invaliditetom u Vukovaru je danas tradicionalnom povorkom "Podsjećamo-upozoravamo" obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Osim članica Zajednice Saveza osoba s invaliditetom u proslavi Međunarodnog dana osoba s invaliditetom sudjelovali su i članovi HVIDR-e, Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i Hrvatskog saveza slijepih koji su u povorci prošli ulicama grada Vukovara noseći transparente s natpisima kojima pozivaju odgovorne da invalidnim osobama omoguće "život bez barijera". S članovima udruga invalidnih osoba u povorci se nalazila i potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor i vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl.

SPLIT - Predsjednik Županijskog suda u Splitu Igor Benzon odlučio je danas pokrenuti stegovni postupak protiv predsjednice Općinskog suda u Supetru Ivane Domić, potvrdila je glasnogovornica sutkinja Marica Šćepanović. U obrazloženju zahtjeva za stegovnim postupkom Benzon je naveo da je sutkinja Domić, kao predsjednica suda tijekom 2004. godine obavljala raspodjelu parničnih postupaka na nezakonit način, te je na taj način zloporabila položaj i prekoračila službene ovlasti. Zbog svega navedenog, predsjednik Županijskog suda u Splitu Igor Benzon predložio je da joj Državno sudbeno vijeće izreče stegovnu kaznu razrješenja od sudačke dužnosti.

ZAGREB - Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu večeras je prikazano dvanaest europskih kratkometražnih filmova nominiranih ove godine za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najbolji kratkometražni film. Tih dvanaest filmova proglašeni su najboljim filmovima na 12 europskih festivala kratkometražnog filma, istaknuo je, među ostalim, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Zrinko Ogresta, član žirija za kratkometražni film Europske filmske akademije. Izrazio je zadovoljstvo da će studenti Akademije moći vidjeti nominirane filmove od kojih će pobjednik biti proglašen na svečanoj dodjeli Europske filmske nagrade u Barceloni 11. prosinca ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙