FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na snazi kazne za lakome prodavače petardi

ZAGREB, 24. prosinca 2004. (Hina) - Prodavači petardi morat će odpetka, otkad se primjenjuje novi zakon, plaćati i do četrdeset tisućakuna kazne, odluče li se na prodaju pirotehnike maloljetnicima.
ZAGREB, 24. prosinca 2004. (Hina) - Prodavači petardi morat će od petka, otkad se primjenjuje novi zakon, plaćati i do četrdeset tisuća kuna kazne, odluče li se na prodaju pirotehnike maloljetnicima.

Pirotehniku tako mogu kupiti samo stariji od 18 godina, dok je maloljetnici mogu koristiti samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika, predviđeno je novim zakonom koji je stupio na snagu na Badnjak. Pirotehnika se smije prodavati do 1. siječnja.

Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko i policija u četvrtak su zajedno upozorili na opasnost dječje uporabe pirotehnike, što, kako su istaknuli, može završiti i najtežim tjelesnim ozljedama.

Božić i Nova godina vrijeme je mira za svu djecu, a ne dani kada bi ih trebalo odvoziti u bolnice, kazala je Vrsaljko. Ustvrdila je da u "lancu zaštite djece" najvažniju ulogu igraju njihovi roditelji i staratelji.

"Niti jedna poruka nije toliko važna kao ona koju dijete prima u obitelji", rekla je Vrsaljko. Dometnula je da djeca petarde i ostala pirotehnička sredstva ne mogu smatrati opasnima ako ih koriste i njihovi roditelji.

Načelnik MUP-ovog Odjela maloljetničkog kriminala Josip Strmotić kazao je da korištenje pirotehnike u djece može potaknuti čak i agresivnost, ukoliko izazivanje straha kod drugih osoba u djeteta izaziva povoljan efekt. Podsjetio je da policija već 13. godinu zaredom u vrijeme božićnih blagdana i novogodišnjeg slavlja provodi akciju "Mir i dobro" kako bi smanjila zlouporabu pirotehnike, ali i eksplozivnih sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙