FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Po procjenama Hrvatske narodne banke stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u Hrvatskoj u ovoj godini iznosit će 3,9 posto, godina će završiti sa niskom inflacijom od 2,3 posto, udjelom inozemnog duga u BDP-u ispod 78 posto, uz značajno smanjenje deficita tekućeg računa platne bilance, na 5,1 posto BDP-a izraženo u eurima. Za 2005. godinu pak u hrvatskoj središnjoj banci očekuju zadržavanje postojeće dinamike ekonomskog rasta od oko 4 posto, koji će se također bazirati prije svega na investicijama, ali više ne toliko na onima u infrastrukturu već u sektoru privatnih poduzeća.

ZAGREB - Hrvatski Predsjednik Stjepan Mesić uputio je u povodu blagdana Božića i Nove godine, čestitku uzoritom gospodinu msgr. Josipu Bozaniću, nadbiskupu zagrebačkom i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije i svim katoličkim vjernicima. Ističući da Republika Hrvatska danas traži dostojno mjesto među europskim zemljama, te da je ovih dana na našemu putovanju k tomu cilju učinjen velik korak, predsjednik Mesić naglašava da je tome važan prinos dala i Katolička crkva. U duhu tih misli, vjerujem da će plodna suradnja između Katoličke crkve i institucija Republike Hrvatske na svim područjima društvenoga života i dalje snažno pridonositi općemu napretku i dobru naše Domovine, stoji, uz ostalo u čestitci predsjednika Mesića.

ZAGREB - HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Jadranka Kosor reagirala je danas na, kako je rekla seksitičke izjave o njoj, protukandidata i aktulanog predsjednika države Stjepana Mesića te najavila da se nema namjeru s njime sučeljavati dok joj se ne ispriča. Kosor je rekla da je Mesićeva izjave da bi ona mogla raditi u premijerovu predsoblju vrijeđa kao ženu i kandidatkinju. Potvrdila je da je spremna prihvatiti Mesićevu ispriku i sučeliti sa njime u drugom izbornom krugu, kako je rekla "jedan na jedan". Također uvredljivim smatra njegovu šalu da bi mogla izletjeti iz paštete. Dodala je kako Mesić nazivajući je "Suzana" time želi obezvrijediti njezin dosadašnji rad. Jadranka Kosor do sada je za predizbornu kampanju utrošila nešto više do tri mlijuna i 286 tisuća kuna, objavio je direktor njezine kampanje Ratko Maček .

ZAGREB - Predsjednički kandidat Stjepan Mesić izjavio je da je predizborna kampanja zadnjih dana bila obilježena iznošenjem laži i izmišljotina, zbog čega će, najavljuje, nakon izbora vjerojatno tužiti neke od predsjedničkih kandidata koji su iznosili neargumentirane optužbe na njegov račun. Od protukandidata Mesić je izdvojio Borisa Mikšića, koji je jučer izjavio da je Mesiću francuska obavještajna služba poklonila vilu na francuskoj rivijeri, zatim Slavena Leticu koji je rekao da će, postane li predsjednik, dati procesuirati sve one koji su 'dilali' transkriptima iz Ureda Predsjednika. Mesić je Letici poručio da "treba početi od sebe jer je on prvi prodavao transkripte". Voditeljica Mesićeva njegovog Izbornog stožera Štefanija Balog izvijestila je da za predizbornu kampanju do sada je prikupljeno 2,8 milijuna kuna, a utrošeno 2,6 milijuna.

ZADAR - Nezavisni predsjednički kandidat Slaven Letica rekao je u Zadru da njegov program od programa ostalih predsjedničkih kandidata razlikuje nova vizija Hrvatske i drukčiji odnos prema Domovinskom ratu, socijalnoj osjetljivosti i pravednosti. Smatra moralnom sramotom da predsjednici Vlade i države pozivaju generala Antu Gotovinu da se preda Haaškom sudu i time dokaže domoljublje. "Njegovo je građansko i moralno pravo da sam odluči hoće li se ili neće, kada i kako odazvati sudskom procesu koji je duboko nepravedan i koji predstavlja osudu ne samo njega nego i pobjedničke vojske, vodstva države i same države", rekao je

Letica.

ZAGREB - Predsjednički kandidat Hrvatskog bloka Ivić Pašalić izvijestio je novinare kako je jučerašnjim skupom u Zagrebu završio "glasni" dio svoje predizborne kampanje, te da sada predstoji "tihi dio" kampanje. Nakon 20 predizbornih skupova i 25 tiskovnih konferencija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te glavnog predizbornog skupa jučer u Zagrebu, prvi dio kampanje je gotov, rekao je glasnogovornik HB-a Krunoslav Gašparić. Predsjednički kandidat Ivić Pašalić ocijenio je neprimjerenim da se u božićno vrijeme održavaju predizborni skupovi.

ZAGREB - Opunomoćeni zastupnici generala Ante Gotovine danas su osobno i u ime njegove obitelji, reagirali na učestalo korištenje njegovoga imena i trenutne situacije u političke svrhe i pozvali političare da se posvete omogućavanju rješavanja Gotovinine situacije, a ne skupljanju jeftinih pa i politikanskih bodova. "Zbog politike i nažalost sveprisutnoga politikanstva, general Gotovina i je optužen od Haaškog suda na temelju falsificiranih dokumenata koji su političkom, a ne pravnom voljom, dostavljeni Tužiteljstvu toga suda.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je sve predsjedničke kandidate na okrugli stol o prijedlogu zakona o ovjeri vlasništva u trgovačkim društvima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HUS-a. HUS predlaže takav zakon kako bi se naknadno ispravili propusti i nezakonitosti iz pretvorbe i privatizacije, istaknuo je voditelj zagrebačkoga Županijskog ureda HUS-a Mario Iveković. Svi koji su stekli imovinu tijekom pretvorbe i privatizacije trebali bi dokazati da je nisu stekli nezakonito, pa bi zato trebalo osnovati državnu agenciju za ovjeru vlasništva, kakva je nedavno osnovana u Rusiji, kazao je Iveković.

ZAGREB - Predstavnici katoličkih udruga odbacili su na današnjoj konferenciji za novinare povezivanje inicijative katoličkih udruga o projektu Družbe Adrije s predsjedničkim izborima, istaknuvši kako su inicijative za odustajanje od tog projekta počele još u prosincu 2003., godinu dana prije predsjedničke kampanje. Predstavnici katoličkih udruga danas su još jednom pozvali Vladu, Hrvatski sabor i nadležno ministarstvo da se do 15. siječnja 2005. očituju o otvorenom pismu katoličkih udruga od 13. prosinca, u kojem traže odustanak od Družbe Adrije. Inače će, najavili su, nastaviti prosvjedne aktivnosti, u koje su uključene i peticija i referendum.

ZAGREB - Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko i policija danas su zajedno upozorili na opasnost dječje uporabe pirotehnike, što, kako je istaknuto, može završiti i najtežim tjelesnim ozljedama. Vrsaljko je ustvrdila je da u "lancu zaštite djece" najvažniju ulogu igraju njihovi roditelji i staratelji. Dodala je da djeca petarde i ostala pirotehnička sredstva ne mogu smatrati opasnima ako ih koriste i njihovi roditelji. U policiji su najavili da će od sutra na snagu stupiti i novi Zakon o eksplozivnim tvarima koji za prodavače pirotehnike mlađima od 14 godina predviđa kazne i do 40 tisuća kuna.

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala je s austrijskom izvozno-kreditnom agencijom Oesterreichische Kontrollbank AG (OeKB) Ugovor o reosiguranju zajedničkog izvoznog projekta u Rumunjskoj namijenjenog modernizaciji i proširenju trafo stanice u Bukureštu. Glavni nositelj posla je austrijski Siemens AG, a s hrvatske strane u njemu sudjeluju Končar energetski transformatori koji će proizvesti četiri transformatora u vrijednosti od 5,6 milijuna eura. U projektu, čija ukupna vrijednost iznosi 47,2 milijuna eura, HBOR je reosigurao hrvatski udio.

ZAGREB - Božićna i novogodišnja putovanja na Jadran kod većine se hrvatskih putničkih agencija ove godine prodaju u prosjeku 20 posto bolje nego lani, a veće zanimanje nego lani agencije bilježe i za velike europske gradove te daleke destinacije, rekla je danas direktorice UHPA-e Maje Stanić. Ona napominje da bi po njihovim analizama za Božić i Novu godinu na obali moglo biti najviše gostiju u Istri, Opatiji, Dubrovniku, Hvaru i na Braču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙