FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravobraniteljica za djecu i MUP upozoravaju na opasnost od pirotehnike

ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Pravobraniteljica za djecu LjubicaMatijević Vrsaljko i policija danas su zajedno upozorili na opasnostdječje uporabe pirotehnike, što, kako je istaknuto, može završiti inajtežim tjelesnim ozljedama.
ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko i policija danas su zajedno upozorili na opasnost dječje uporabe pirotehnike, što, kako je istaknuto, može završiti i najtežim tjelesnim ozljedama.

Božić i Nova godina vrijeme je mira za svu djecu, a ne dani kada bi ih trebalo odvoziti u bolnice, kazala je Vrsaljko. Ustvrdila je da u "lancu zaštite djece" najvažniju ulogu igraju njihovi roditelji i staratelji. "Niti jedna poruka nije toliko važna kao ona koju dijete prima u obitelji", rekla je Vrsaljko. Dodala je da djeca petarde i ostala pirotehnička sredstva ne mogu smatrati opasnima ako ih koriste i njihovi roditelji.

U policiji su najavili da će od sutra na snagu stupiti i novi Zakon o eksplozivnim tvarima koji za prodavače pirotehnike mlađima od 14 godina predviđa kazne i do 40 tisuća kuna. Taj je Zakon proširio vrijeme prodaje pirotehnike na dva tjedna (od 15. prosinca do 1. siječnja), a određuje da je kupiti mogu samo stariji od 18 godina, dok je maloljetnici mogu koristiti samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika.

Načelnik MUP-ovog Odjela maloljetničkog kriminala Josip Strmotić kazao je da korištenje pirotehnike u djece može potaknuti čak i agresivnost, ukoliko izazivanje straha kod drugih osoba u djeteta izaziva povoljan efekt. Podsjetio je da policija već 13. godinu zaredom u vrijeme božićnih blagdana i novogodišnjeg slavlja provodi akciju "Mir i dobro" kako bi smanjila zlouporabu pirotehnike, ali i eksplozivnih sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙