FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba Miroslava Šuteja

ZAGREB, 24. prosinca 2004. (Hina) - Novi izložbeni projekt slikara igrafičara Miroslava Šuteja "Prekrivene oči" otvoren je u Umjetničkomepaviljonu - prostoru za koji je taj projekt i osmišljen.
ZAGREB, 24. prosinca 2004. (Hina) - Novi izložbeni projekt slikara i grafičara Miroslava Šuteja "Prekrivene oči" otvoren je u Umjetničkome paviljonu - prostoru za koji je taj projekt i osmišljen.

Izložbom koju je u četvrtak navečer u nazočnosti umjetnika otvorila pomoćnica ministra kulture Goranka Horjan završava se i godina u kojoj je Umjetnički paviljon ugostio umjetničke koncepcije osmišljene baš za njegov prostor, istaknuo je ravnatelj Paviljona Radovan Vuković.

Za Vukovića posebno je zadovoljstvo što je postavljanjem umjetničke instalacije Miroslava Šuteja, koja je i svojevrstna sinteza umjetnikova dosadašnjega rada, stavljena i točka na i na zanimljivu dvogodišnju umjetničku pripovijest.

Vuković je podsjetio na prvotnu ideju izložbe po kojoj je cijeli Umjetnički paviljon trebala prekriti piramidalna konstrukcija rekavši kako se nada da će se i taj projekt u skoroj budućnosti ostvariti.

Instalacija "Prekrivene oči" jedinstven je pak izložbeni projekt sastavljen od tri dijela.

Tako se u središnjem dijelu izložbenoga prostora nalazi podna grafika "Labirint" u digitalnom tisku na foliji dimenzija 1000 puta 1000 centimetara.

I dok je u lijevome krilu Paviljona postavljen reklamni rotirajući panel dimenzija 420 puta 1020 centimetara s aplikacijama dva crteža dimenzija 400 puta 500 centimetara, u desnom krilu posjetitelji mogu vidjeti kiparsku instalaciju sastavljenu od 160 figura visine 200 centimetara s crnim povezima u visini očiju, a izrađenih od stiropora, gaze i platna.

Povjesničar umjetnosti akademik Tonko Maroević, jedan od autora predgovora katalogu izložbe, smatra da Šutejev "ulazak" u Umjetnički paviljon daje tom prostoru novo značenje.

U tri "stavka" Šutejeve instalacije istaknute su neke od glavnih komponenata njegova polustoljetnoga umjetničkog rada - jednostavnost, kreativnost i mijene, istaknuo je Maroević.

Izložba će biti otvorena do 6. veljače iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙