FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorene dvije izložbe u zagrebačkom Arheološkom muzeju

ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - U Arheološkom muzeju danas suotvorene dvije izložbe "Rimski medaljoni u hrvatskim muzejima" i"Numini Hippi Fluvii" (Božanstvu rijeke Cetine).
ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - U Arheološkom muzeju danas su otvorene dvije izložbe "Rimski medaljoni u hrvatskim muzejima" i "Numini Hippi Fluvii" (Božanstvu rijeke Cetine).

Medaljoni su proizvodi slični rimskom kovanom novcu, a dijelili su se u svečanim prigodama i kovani su u malim količinama, pojasnio je autor izložbe "Rimski medaljoni u hrvatskim muzejima" Tomislav Šeparović.

Istaknuo je kako su izloženi poznati brončani i srebrni novčani medaljoni. Iako brojem izložaka skromna, izložba predstavlja izuzetne spomenike koji su nezaobilazan izvor za proučavanje rimske povijesti i religije.

Izložba "Numini Hippi Fluvii", autora Ante Miloševića, pokazuje svu raznovrsnost arheoloških nalazišta u koritu rijeke Cetine.

Ističući kako se u Cetini, u Sinjskom polju, nalaze čak četiri arheološka nalazišta, autor je rekao kako su izloženi nalazi prikupljeni u posljednjih 15 godina. Riječ je o izlošcima koji datiraju iz razdoblja mlađeg paleolitika, pa sve do 19. stoljeća.

Organizator obiju izložaba je splitski Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, a suorganizator je izložbe o medaljonima osječki Muzej Slavonije, dok je izložba o arheološkim nalazima u Cetini ostvarena u suradnji s Muzejem Cetinske krajine u Sinju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙