FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katoličke udruge protiv Družbe Adrije i politiziranja njihove inicijative

ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Predstavnici katoličkih udrugaodbacili su na današnjoj konferenciji za novinare povezivanjeinicijative katoličkih udruga o projektu Družbe Adrije spredsjedničkim izborima, istaknuvši kako su inicijative za odustajanjeod tog projekta počele još u prosincu 2003., godinu dana prijepredsjedničke kampanje.
ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Predstavnici katoličkih udruga odbacili su na današnjoj konferenciji za novinare povezivanje inicijative katoličkih udruga o projektu Družbe Adrije s predsjedničkim izborima, istaknuvši kako su inicijative za odustajanje od tog projekta počele još u prosincu 2003., godinu dana prije predsjedničke kampanje.

"S indignacijom odbijamo povezanost te inicijative i predsjedničkih izbora ili bilo kojih izbora ubuduće, jer projekt Družba Adria šteti budućnosti naše djece i to je jedini i dovoljno jak motiv da mu kažemo ne", kazao je ministar Franjevačkoga svjetovnog reda mjesnog bratstva kaptol Zoran Milić.

Inicijativa je počela prošle godine u ovo vrijeme, kad je izjavom Hrvatske biskupske konferencije upozoreno na štetnost projekta Družbe Adrije. Zatim su se priključili članovi Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH te članovi 20-ak katoličkih udruga i pokreta.

Predstavnici katoličkih udruga danas su još jednom pozvali Vladu, Hrvatski sabor i nadležno ministarstvo da se do 15. siječnja 2005. očituju o otvorenom pismu katoličkih udruga od 13. prosinca, u kojem traže odustanak od Družbe Adrije. Inače će, najavili su, nastaviti prosvjedne aktivnosti, u koje su uključene i peticija i referendum.

Predstavnici katoličkih udruga opetovano upozoravaju da će tankeri, ako se provede projekt Družba Adria, u Jadransko more ispuštati milijun tona balastnih voda na godinu i u njima mnoge invazivne vrste, bakterije i viruse, koji će nepovratno uništiti morski eko-sustav.

Zauzeli su se za osnivanje međunarodnog povjerenstva koje će izraditi neovisnu studiju o utjecaju tog projekta na eko-sustav Jadrana. Ekološki problemi ne poznaju granice, kazao je ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Bože Vuleta, zauzevši se za internacionalizaciju slučaja. Ocijenio je i kako začuđuje ponašanje političara u tako previše važnim pitanjima, koja nisu dostupna javnosti niti su primjereno objašnjena.

Neven Šimac upozorio je kako je pitanje tog projekta moralno i vrijednosno te da znanost o opasnostima i riziku takva projekta zna puno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙