FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Izbor važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Izbor važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj objavili su nakon današnjeg sastanka u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu zajedničku izjavu u kojoj ističu da je "život neupitna vrijednost" te da se vjerske zajednice zalažu za "zaštitu svakog oblika ljudskog života, od začeća do naravne smrti". Podsjećajući da vjerske zajednice dijele sudbinu hrvatskog društva i osjećaju se odgovornima za njegovu budućnost, predstavnici vjerskih zajednica ističu kako se izjavom žele očitovati "o pravnom reguliranju pojedinih područja koja se dotiču pitanja nastanka, prenošenja i očuvanja ljudskog života".

ZAGREB - Europski centar za prava Roma i Hrvatski helskinški odbor za ljudska prava podnijeli su tužbu protiv Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, tražeći ostvarenje pravde za 15-ero romske djece iz Međimurja podvrgnute rasnoj diskriminaciji i segregaciji u osnovnim školama, priopćeno je danas iz HHO-a. Romska djeca čiji će se slučajevi raspravljati na sudu u Strasbourgu pohađaju odvojene, isključivo romske razrede u regularnim osnovnim školama, a u HHO-u smatraju da je riječ o diskriminaciji i segregaciji koja je suprotna hrvatskim zakonima i bojnim međunarodnim standardima ljudskih prava. U HHO-u podsjećaju da su roditelji djece ranije podnijeli tužbe pred hrvatskim sudovima, no dva su suda tužbe odbili, a odluka se još čeka od Ustavnog suda. "Nemogućnost da ostvare pravdu prisililo je djecu da se obrate Europskom sudu za ljudska prava", kažu u HHO-u.

ZAGREB - U povodu dvogodišnjice potpisivanja Sporazuma o suradnji na provedbi Projekta integracije naftovoda "Družba" i "Adria", koji je u zagrebačkom hotelu Sheraton potpisala bivša Vlada, danas je sedamdesetak prosvjednika nevladinih udruga na istom tom mjestu od sadašnje Vlade zatražilo "storniranje tog Sporazuma jer je štetan za Hrvatsku". Sedamdesetak prosvjednika ekoloških i katoličkih udruga predvođenih Franjevačkim svjetovnim redom i Grupom OR zatražili su od Vlade da odustane od projekta. Prosvjednicima su se pridružili i HSP-ovi saborski zastupnici Anto Đapić i Tonči Tadić, koji su i u Hrvatskom saboru zauzeli za istupanje Hrvatske iz tog projekta, te predsjednički kandidat Boris Mikšić. Udruga Eko-Kvarner priopćila je danas da je Studiju o utjecaju projekta DružbAdrija na okoliš potrebno stručno razmotriti, provesti referendum o Projektu, a odluku o izlasku iz Projekta donijeti u Saboru.

ZAGREB - Saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Ratko Gajica sastali su se danas s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i predstavili mu "indicije kojima raspolažu o APN-ovoj kupnji imovine izbjeglih Srba". "S Bajićem smo se dogovorili da sve moguće činjenice kojima mi ili građani budemo raspolagali dostavimo Državnom odvjetništvu kako bi moglo provesti potpunu istragu", izjavio je Pupovac za Hinu. Pupovac je prošli tjedan optužio Agenciju za posredovanje i promet nekretninama da otkupljuje kuće srpskih povratnika bez njihova pristanka te od Vlade zatražio da odmah zamrzne rad te agencije.m Direktor APN-a Vladimir Goatti danas je odbacio te optužbe ustvrdivši da je APN "čist".

ZAGREB - Početkom veljače u Zagrebu će se otvoriti prva One Stop Shop poslovnica, a tjedan dana kasnije njih još desetak u većim hrvatskim gradovima, najavljeno je na današnjem briefingu u Banskim dvorima. U tim poslovnicama, dakle na jednom mjestu, moći će se dobiti sve informacije potrebne za osnivanje tvrtki. To će, rečeno je, biti novi korak u uspostavljanju državne uprave kao servisa koji građanima pruža brže i jeftinije usluge. Prvi projekt na kojem će se to vidjeti je registriranja društva s ograničenom odgovornošću. Naime, brojka od devet institucija koje poduzetnik sada mora obići ako želi osnovati takvo društvo, od veljače bi se svela na svega tri - javnog bilježnika, Finu i Trgovački sud, a u okviru tog projekta ukida se i obveza poduzetnika da pribavi izjavu o solventnosti.

VRGORAC - Predsjednički kandidat Stipe Mesić danas je u Vrgorcu počeo predizbornu kampanju za svoj drugi predsjednički mandat. Izgradnja autoceste velika je prilika i za Vrgorac, to najbolje pokazuje slobodna zona u Dugopolju gdje su ljudi i sa sadašnjim zakonima uspjeli učiniti čudo u nerazvijenom područje nedaleko od Splita, rekao je Mesić i dodao da se zauzima za zakon o slobodnim zonama koji će sve pokrenuti, pa i Vrgorac.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova nema nikakvih saznanja niti je zaprimilo bilo kakav zahtjev Državnog odvjetništva da se istraže tvrdnje o sudjelovanju vozila Ureda predsjednika Republike u otmici sina generala Zagorca, priopćeno je večeras iz MUP-a. Predsjednički kandidat Slaven Letica je danas pozvao glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića da "istraži i zašto su u otmici sudjelovala dva automobila iz Ureda predsjednika Republike". U večerašnjoj izjavi glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun također navodi da odgovorno tvrdi kako ni u tom, pa ni u ijednom drugom događaju, nisu sudjelovale ni osobe, ni vozila Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno njegove uprave za posebne sigurnosne poslove. Ako tko raspolaže drukčijim saznanjima, podsjeća Mehun, obvezan ih je po zakonu predočiti i podastrijeti nadležnim tijelima.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i čelništvo udruge Hrvatski izvoznici dogovorili su danas suradnju u stvaranju jedinstvene baze podataka potrebnih hrvatskim izvoznicima. Suradnja je dogovorena i na području edukacije te planiranja aktivnosti koje će dugoročno pridonijeti stvaranju povoljnijih uvjeta za izvoznike i općenito izvozne aktivnosti, izvijestili su iz Ministarstva. Ministar Vukelić izvijestio je izvoznike da su proračunom za 2005. godinu predviđena sredstva za poticanje izvoznih aktivnosti, no istaknuo je i da treba utvrditi "punktove" i ciljana tržišta na koje će ta sredstva biti usmjerena. Predstavnike Hrvatskih izvoznika Vukelić je upoznao i sa skorim osnivanjem Agencije za poticanje izvoza, što su predstavnici Hrvatskih izvoznika podržali.

ZAGREB - Hrvatski operateri mobilne telefonije tvrtke T-Mobile Hrvatska i VIPnet danas su potpisale s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije ugovore o koncesijama za treću generaciju mobilne telefonije-UMTS, izvijestili su iz Agencije i iz obje tvrtke. Koncesije za treću generaciju mobilne telefonije - UMTS T-Mobile Hrvatska i VIPnet dobile su na razdoblje od 20 godina. Obje su tvrtke, napominju iz Agencije, već uplatile naknadu za koncesiju UMTS za prvu godinu rada, koja po važećem Pravilniku, iznosi 132 milijuna kuna. Koncesionari su obvezni plaćati i godišnju naknadu za drugu i svaku iduću godinu rada i to u visini od 1 posto od svog ukupnog prihoda ostvarenog u mreži UMTS, a već su uplatili i 20 milijuna kuna za uporabu radijskih frekvencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙