FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 12. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Lokalni izbori u Hrvatskoj održat će se mjesec dana ranije i neće ponuditi izravno biranje gradonačelnika, potvrdio je premijer Ivo Sanader u večerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a. Dodao je da su pomicanje izbora sa sredine svibnja na sredinu travnja sljedeće godine zatražili župani iz Dalmacije da se mogu posvetiti turističkoj sezoni. Odlaganja promjena dijela zakona koji se odnosi na izbor gradonačelnika Sanader je prokomentirao riječima da je protiv eksperimentiranja nabrzinu.

ZAGREB - Kandidature za predsjednika Republike Državno izborno povjerenstvo (DIP) primat će još sutra, 13. prosinca, do ponoći. Kandidature moraju imati potporu najmanje deset tisuća potpisa, a prvi je svoju kandidaturu za predsjednika države predao Boris Mikšić. On je 7. prosinca DIP-u predao kandidaturu s potpisima potpore 10.653 birača. Danas je DIP-u svoju kandidaturu prijavio neovisni predsjednički kandidat s potporom HSP-a Slaven Letica, koji je prikupio 18.125 potpisa građana.

BJELOVAR - Predsjednička kandidatkinja HSLS-a Đurđa Adlešić predala je danas Županijskome sudu u Bjelovaru listu s 15-ak tisuća potpisa za kandidaturu za predsjednicu Hrvatske. Kako je naglasila, kandidaturu je predala u Bjelovaru jer želi pokazati opredijeljenost za ravnomjerni razvoj svih regija Hrvatske, te dodala da država treba imati isti odnos prema svim hrvatskim regijama. Đurđa Adlašić je najavila kako neće imati velike skupove u predizbornoj utrci i da će se obraćati ciljanim skupinama.

SPLIT - Splitska odvjetnica Doris Košta opovrgnula je jučerašnje tvrdnje HSS-a kako je iz te stranke isključena zbog kandidature na predsjedničkim izborima, ističući da je sama izišla iz stranke kako bi se mogla kandidirati kao neovisni kandidat na zahtjev članova Saveza udruga stanara Hrvatske. Rekla je da je o svojoj namjeri pravodobno izvijestila čelništvo HSS-a, koji zajedno sa SDP-om, HNS-om i drugim strankama podupire kandidaturu predsjednika Mesića. "Vodstvo stranke mi je poručilo da ignoriram zahtjev Saveza udruge stanara te da njihovu potporu usmjerim prema Mesiću, što sam odbila", rekla je Doris Košta.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić predvodio je danas, na Nedjelju Caritasa, s pomoćnim biskupom zagrebačkim i predsjednikom Hrvatskoga Caritasa Josipom Mrzljakom misno slavlje u Domu sestara Majke Terezije - Misionarki ljubavi. U propovijedi posvećenoj ljubavi zagrebački nadbiskup je poručio da je svaki čovjek pozvan da bude njezin misionar. Dodao je da je ljubav poslanje Crkve i ona tako prevažna crkvena služba koja se naziva Caritas. Govoreći o važnosti nedjelje Bozanić je rekao kako moramo sve učiniti da sačuvamo nedjelju za čovjeka, za obitelj, za obiteljsko zajedništvo i za društveno zajedništvo. Na pitanje hoće li Crkva imati kakav prijedlog u vezi s novim zakonom koji će regulirati rad nedjeljom, kardinal Bozanić je pozvao sve odgovorne da se ugledaju u Austriju i Njemačku.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić danas je u otvorenom pismu predsjedniku SDP-a Ivici Račanu odbacio njegove optužbe i ustvrdio da Ravnateljstvo policije i on kao ministar vode "izuzetnu brigu" o zakonitom djelovanju policije te da se s problemima odgovorno suočavaju i uspješno ih rješavaju. Račan je u svom jučerašnjem otvorenom pismu policiju optužio za kršenje ljudskih prava građana prekoračenjem ovlasti u uporabi prisile, tvrdi da je "potpuno zakazao sustav unutarnjeg nadzora", te upozorava da je zbog zakašnjelog reagiranja u takvim slučajevima "izostala politička poruka o potrebi strogog poštivanja zakona".

RAŠA - Dvjestotinjak članova ribolovnih udruga i mještana istarske općine Raša prosvjedovali su danas na rivi kraj luke Bršica protiv zabrane ribolova u Raškom zaljevu i zatražili izmjenu Pravilnika o posebnim staništima riba, kojom je zabranjen ribolov u cijelom Raškom zaljevu. Prosvjed su organizirale pet ribolovnih udruga iz Labina i jedne iz Marčane. Ribolovci okoliš nisu uništavali, nego čuvali, rekao je načelnik općine Raša Josip Knapić i najavio "sva demokratska sredstva" u borbi za povratak ribolovcima njihovog zaljeva.

SPLIT - Prije dvadesetak dana nestala 23-godišnja Splićanka Marina Marinović pronađena je mrtva jučer poslijepodne na području Žrnovnice, u blizini Splita, izvijestio je danas načelnik Ureda načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ninoslav Ćurić. Tijelo je identificirao član obitelji, a uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙