FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brzojav sućuti ministra Biškupića obitelji Josipa Generalića

ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićdanas je u ime Ministarstva i svoje osobno ime poslao brzojav sućutobitelji Generalić u povodu smrti slikara Josipa Generalića.
ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić danas je u ime Ministarstva i svoje osobno ime poslao brzojav sućut obitelji Generalić u povodu smrti slikara Josipa Generalića.

"S tugom sam primio vijest o smrti doajena hrvatskoga naivnog slikarstva, dragog prijatelja Josipa Generalića.

Josip Generalić bio je dijete Hlebina, sredine koja je neobjašnjivo utjecala na stvaranje vrsnih umjetničkih djela. Godine 1954. prvi se put predstavio javnosti i bilo je jasno da je na likovnu scenu stupio umjetnik koji će nam na osebujan način pokretom kista prenositi svoje doživljaje rodne Podravine.

U slikarski je krug ušao pod snažnim utjecajem oca i pridružio se drugoj generaciji hrvatskih slikara naive, nesebično prenoseći slavu hrvatske umjetnosti diljem svijeta. Umjetnik je uspostavio osoban odnos prema slikarstvu uspoređujući ga s molitvom Bogu.

Vjerujem da će naći mir i odmor na svom novom putu, a hrvatska će kulturna javnost nesebično upijati motive koje je Josip ostavio kao poseban dar", stoji u brzojavu sućuti ministra Biškupića obitelji Generalić .

Josip Generalić (1936.) umro je jutros u Koprivnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙