FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupićeva sućut u povodu smrti Julija Knifera

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - U povodu smrti slikara JulijaKnifera ministar kulture Božo Biškupić u ime Ministarstva i svojeosobno poslao je brzojav sućuti slikarovoj obitelji.
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - U povodu smrti slikara Julija Knifera ministar kulture Božo Biškupić u ime Ministarstva i svoje osobno poslao je brzojav sućuti slikarovoj obitelji.

"S tugom smo primili vijest da nas je napustio Julije Knifer, slikar čijom smrću je Hrvatska ostala bez još jednog velikana specifična umjetničkog izričaja, jednog od stupova suvremenog slikarstva ne samo naše zemlje nego cijele Europe", navodi ministar.

Julije Knifer je svojim dugogodišnjim djelovanjem kreativnu narav iskazivao kroz jedan motiv, motiv meandra. Apsurd, paradoks i ironija izražena u Kniferovim djelima, hrvatsku su likovnu kulturu zadužili svojom originalnošću i ostat će prepoznatljivi u stvaralačkom vijeku naraštaja umjetnika koji su stajalište suprotstavili formi.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo, napominje Biškupić, dopustio je u svom radu i notu emotivnosti, polemizirajući s izazovima slike i okoline, koja ga je poticala, ali i sputavala, i čini se da je tako pronalazio unutarnju slobodu.

"Njegovi su radovi bili iznimna poslastica, o čemu svjedoče brojne izložbe širom Europe. Julije Knifer bio je čovjek koji nije dopuštao kretanje vremenu, često se njime poigravao, kao i prostorom, dajući novu dimenziju. Ipak u trenutku kad nas je napustio, kao da je vremenskoj dimenziji dopustio da stane - na žalost više je neće prenositi na svoja djela", kaže ministar u brzojavu sućuti obitelji pokojnog umjetnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙