FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Navodni vođa marokanske islamističke skupine optužen za bombaški napad u Madridu

MADRID, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Navodni vođa marokanskemilitantne islamističke skupine povezane s al-Qaedom, koji se'pohvalio' da njegova skupina stoji iza bombaških napada na Madrid,optužen je za 191 ubojstvo.
MADRID, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Navodni vođa marokanske militantne islamističke skupine povezane s al-Qaedom, koji se 'pohvalio' da njegova skupina stoji iza bombaških napada na Madrid, optužen je za 191 ubojstvo.

Dok Španjolska poduzima sigurnosne mjere kako bi spriječila eventualne terorističke napade tijekom Božića, visoki sud optužio je Hassana el Haskija (41) da predvodi Marokansku islamističku borbenu skupinu (MICG) te da je odigrao važnu ulogu u planiranju bombaških napada na Madrid.

Skupina MICG smatra se odgovornom i za bombaški napad u Casablanci u svibnju 2003. kada su, uz 12 bombaša samoubojica, poginule 33 osobe. Haski je, navodno, stajao iz oba napada (Madrid i Casablanca), više nego spomenuta skupina.

Haski je zadržan u pritvoru bez mogućnosti jamčevine, a uhićen je u petak na Kanarskom otočju zajedno s trojicom Marokanaca koje se također sumnjiči za pripadnost MICG-u, skupini za koju se tvrdi da je dio al-Qaedine sjevernoafričke mreže.

U vrijeme uhićenja, kako stoji u optužnici, Haski je pokušavao uzeti prevlast nad skupinom u Europi.

Attila Turk, pripadnik MICG-a nedavno uhićen u Francuskoj, svjedočio je da Haski ima visoko mjesto u toj skupini te da mu je kazao da je MICG odgovoran za terorističke napade na Madrid.

"Rekao je da njegova marokanska skupina u Španjolskoj stoji iza napada... primjetio sam promjene u njegovu ponašanju prije i nakon napada", rekao je Turk tijekom sudske istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙