FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapatero optužuje bivšu vladu da je prevarila javnost

MADRID, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Španjolski premijer JoseLuis Rodriguez Zapatero optužio je u ponedjeljak bivšu španjolskuvladu da je prevarila javnost o tome tko je izveo terorističke napade11. ožujka i izbrisala računalne podatke o tri ključna dana između tihnapada i izbora.
MADRID, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero optužio je u ponedjeljak bivšu španjolsku vladu da je prevarila javnost o tome tko je izveo terorističke napade 11. ožujka i izbrisala računalne podatke o tri ključna dana između tih napada i izbora.

Svjedočeći pred istražnim parlamentarnim povjerenstvom, Zapatero samo što nije konzervativnu Narodnu stranku, koja je tada bila na vlasti, optužio da je lagala o napadima u kojima je poginula 191 osoba, a 1900 je ozlijeđeno.

Istraga je utvrdila da su za napad odgovorni islamistički militanti, a ne baskijska separatistička skupina ETA, kao što je u početku tvrdila vlada Josea Marie Aznara.

"To je sve bila prijevara, velika prijevara", rekao je Zapatero povjerenstvu koje istražuje napade.

Zapatero je kazao da bivša vlada nije imala objektivnih razloga kriviti za napade ETA-u, no to je činila do ponoći prije glasovanja 14. ožujka.

Aznar je kazao da je to činio na temelju policijskih i obavještajnih izvješća.

Zapatero je, međutim, naglasio da gotovo nijedan dokaz nije upućivao na ETA-u, a ono malo što jest - o vrsti korištenog eksploziva - ispalo je pogrešno.

Počinitelji napada objavili su na dan izbora da su napadi osveta al-Qaide za španjolsku nazočnost u Iraku i Afganistanu.

Zapatero je potvrdio da je Aznarova vlada izbrisala sve računalne podatke o tim događajima između 11. i 14. ožujka. "Nema ničeg u premijerovu uredu od 11. do 14. ožujka", rekao je, dodajući da je ostao samo za brisanje tih podataka. Prema pisanju El Paisa, taj je posao stajao 12.000 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙