FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoki javni dug sili Britaniju na rezanje troškova

LONDON, 21. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Britanska vlada izlaže seriziku prisilnog rezanja troškova uoči izbora koji bi trebali bitiodržani u svibnju sljedeće godine budući da je javni dug te zemljedosegnuo najvišu razinu u proteklom desetljeću, izvješćuje TheFinancial Times.
LONDON, 21. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Britanska vlada izlaže se riziku prisilnog rezanja troškova uoči izbora koji bi trebali biti održani u svibnju sljedeće godine budući da je javni dug te zemlje dosegnuo najvišu razinu u proteklom desetljeću, izvješćuje The Financial Times.

Porast javnog duga mora u sljedeća četiri mjeseca usporiti na 1,2 posto kako bi ostao u okviru prognoza koje je britanski ministar financija Gordon Brown iznio u izvješću uoči usvajanja godišnjeg proračuna.

Navedena bi ciljana stopa rasta javnog duga bila najniža u razdoblju od 1987., kada je ministarstvo financija usvojilo sadašnju definiciju javnog duga, ističe FT.

Stopa rasta javnog duga znatno zaostaje za britanskom stopom inflacije od 3,4 posto, što naznačuje da će u sljedećem razdoblju troškovi realno biti smanjeni uoči izbora koji bi trebali biti održani u svibnju sljedeće godine. Usporedbe radi, tekući troškovi britanske vlade porasli su za 7,3 posto u razdoblju između travnja i studenog.

Brojke pokazuju da je javni dug u studenom iznosio 9,4 milijarde funti (13,6 milijarde eura) zahvaljujući porastu vladinih izdvajanja, uključujući i ulaganja, za 9,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Javni je dug u dosadašnjem dijelu financijske godine dosegnuo 32,7 milijardi dolara (47,5 milijardi eura), što je posljednji put zabilježeno prije 10 godina.

"Britanski ministar financija trebat će u posljednja četiri mjeseca ove godine kumulativan tekući proračunski višak od 11,7 milijardi dolara u usporedbi s ciglih 100 milijuna funti u istom razdoblju prošle godine", objašnjava Christine Frayne iz Instituta za fiskalne studije razloge za štednju u britanskoj vladi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙