FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka skupina Rusiju svrstala među neslobodne zemlje

WASHINGTON,20. prosinca(Hina) - Politička prava i građanske slobode sesada toliko ograničavaju u Rusiji da je zemlja pala u status"neslobodne zemlje", objavila je u ponedjeljak američka organizacijaFreedom House koja prati stanje demokracije u svijetu.
WASHINGTON,20. prosinca(Hina) - Politička prava i građanske slobode se sada toliko ograničavaju u Rusiji da je zemlja pala u status "neslobodne zemlje", objavila je u ponedjeljak američka organizacija Freedom House koja prati stanje demokracije u svijetu.

Godišnje istraživanje o "Slobodi u svijetu" pokazalo je da je Rusija jedina zemlja koja je za 2004. ostvarila pad u kategoriji prešavši iz skupine "djelomično slobodnih" među "neslobodne".

"Ruski korak unazad u kategoriju 'neslobodnih' je vrhunac sve jačeg trenda pod predsjednikom Vladimirom Putinom da se koncentrira politička vlast, zlostavljaju i zastrašuju mediji i politizira sustav zemlje za provedbu zakona", rekla je izvršna direktorica Freedom Housea Jennifer Windsor u priopćenju.

"Ovi potezi označavaju opasno i zabrinjavajuće zanošenje prema autoritarizmu u Rusiji, što još više zabrinjavajućim čini nedavno čvrstorukaško miješanje predsjednika Putina u politički razvoj događaja u susjednim zemljama poput Ukrajine", kaže priopćenje.

Organizacija je označila uzmicanje Rusije od slobode i njezino svrstavanje među neslobodne zemlje po prvi put raspada Sovjetskog Saveza 1991. "najvažnijim političkim trendom ove godine".

Freedom House, čije je sjedište u New Yorku, je objavio da je za razliku od Rusije u 2004. došlo do napretka demokracije i sloboda u svijetu s 26 zemalja koje su ostvarile napredak, a 11 nazadak. Od 192 zemlje u svijetu obuhvaćene istraživanjem organizacija je njih 89 ocijenila kao slobodne, 54 djelomično slobodnim, a 49 neslobodnim. Osam zemalja rangirala je kao najrepresivnije režime: Mianmar (bivšu Burmu), Kubu, Libiju, Sjevernu Koreju, Saudijsku Arabiju, Sudan, Siriju i Turkmenistan.

Freedom House je također pokrajinu Kosovo iz skupine djelomično slobodnih svrstao među neslobodne zbog porasta etničkog nasilja koje je vodilo nesudjelovanju Srba na parlamentarnim izborima.

Američka nevladina skupina je utvrdila napredak u bivšim sovjetskim republikama Ukrajini i Gruziji. U Ukrajini su poboljšane građanske slobode zahvaljući građanskom aktivizmu koji je doveo do poništavanja rezultata predsjedničkih izbora. Gruzija je poboljšala ocjenu za politička prava nakon poštenih i slobodnih parlamentarnih izbora.

Freedom House zapaža i skromne trendove povećanja sloboda na Bliskom istoku i u Sjvernoj Africi. "Premda ni jedna zemlja u regiji nije promijenila status mali napreci zabilježeni su u Egiptu, Jordanu, Maroku i Kataru", rekla je organizacija.

Druge bivše sovjetske republike Bjelorusija, Armenija i Litva također su zabilježile nazadak, prve dvije zbog žestoke reakcije vlasti protiv oporbe, a posljednja zbog zabrinjavajućih pitanja o punoj neovisnosti litvanskog čelništva nakon procesa za opoziv predsjednika Rolanda Paksasa oko optužbi za utjecaj ruske mafije.

Freedom House je također rekao da njegovi nalazi ukazuju na vezu između nedostatka političkih prava i građanskih sloboda i međunarodnog terorizma. Prema njegovoj analizi 70 posto svih ubojstava uzrokovanih terorizmom između 1999-2003. počinili su teroristi i teroristički pokreti koji potječu iz neslobodnih zemalja, dok su samo 8 posto globalnih žrtava od terorizma počinili teroristi podrijetlom iz slobodnih zemalja.

"Ovo sugerira da je širenje demokracije i slobode važna komponenta međunarodnih napora da se svijet otrese terorističke pokore", rekao je analitičar Freedom Housea Adrian Karatnicky.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙