FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik ciparskih Turaka ne vjeruje u tursko priznanje Cipra

ANKARA, 20. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik samoproglašene 'turskerepublike Sjevernog Cipra' Rauf Denktash izrazio je uvjerenost daturska vlada Recepa Tayyipa Erdogana neće priznati "grčku ciparskudržavu", prenosi u ponedjeljak turski tisak.
ANKARA, 20. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik samoproglašene 'turske republike Sjevernog Cipra' Rauf Denktash izrazio je uvjerenost da turska vlada Recepa Tayyipa Erdogana neće priznati "grčku ciparsku državu", prenosi u ponedjeljak turski tisak.

Denktash je rekao da je takva uvjeravanja, nešto prije, osobno dobio od turskog premijera.

U intervjuu danom dnevniku Turkish Daily news, čelnik ciparskih Turaka obznanio je da se premijer Erdogan prije odlaska na summit Europske unije (EU) u Bruxelles nije s njim osobno konzultirao. Dodao je kako to i nije bilo nužno, budući da su nekoliko dana prije toga u Ankari održane međuturske konzultacije na najvišoj razini.

"Hoće li Erdogan održati svoje obećanje znat će se 3. listopada 2005. kada počinju prvi službeni pregovori o priključenju Turske EU", kazao je Denktash. On je oštricu kritika uputio na račun Unije koja je, po njemu, primila Cipar bez, kako je rekao, dubljeg sagledavanja cjelokupne otočke zbilje.

Denktash je kazao kako je tim činom izgubio vjeru u dobre nakane europskih zemalja kao šampiona pravde, morala i demokracije. Smatra da je Cipar time oslikan isključivo kao kršćanska državno-pravna tvorevina.

Denkatash je poručio da su ciparski Turci neovisni budući da su odbacili predaju svoga suvereniteta, političke ravnopravnosti i partnerskog sudjelovanja u upravljanju otočkom državom. "Mi nismo manjina ciparskih Grka", upozorio je čelnik ciparskih Turaka. Podsjetio je da su ciparski Grci ti, a ne turska zajednica, koji su odbacili referendum UN o ponovnom ujedinjenju otoka.

Cipar je, nakon invazije turskih snaga 1974., podijeljenjen "zelenom linijom" dugom 180 kilometara. Početkom 80 tih godina otočki Turci su proglasili svoju samozvanu državu koju priznaje samo službena Ankara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙