FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: Rehn poziva na odgovorno ponašanje i suradnju s ICTY-em

SARAJEVO,20. prosinca(Hina) - Povjerenik Europske komisije zadužen zaproširenje Olli Rehn kazao je u ponedjeljak u Sarajevu kako su punasuradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ipreustroj policijskih snaga temeljne zadaće koje Bosna i Hercegovinamora ispuniti ukoliko želi nastaviti približavanje Europskoj uniji.
SARAJEVO,20. prosinca(Hina) - Povjerenik Europske komisije zadužen za proširenje Olli Rehn kazao je u ponedjeljak u Sarajevu kako su puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i preustroj policijskih snaga temeljne zadaće koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti ukoliko želi nastaviti približavanje Europskoj uniji.

"Kao potencijalni kandidat (za članstvo u EU) BiH ima perspektivu koju nemaju mnoge druge zemlje no ona može postati stvarnost samo ukoliko se ispune uvjeti koje je postavila Europska unija", kazao je Rehn novinarima nakon razgovora s bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

On je podsjetio kako je još ranije postavljeno 16 uvjeta koje BiH mora ispuniti prije nego što započne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, a na vrhu tog popisa su suradnja s Haaškim tribunalom i novi ustroj policijskih snaga.

Rehn je u svoj prvi posjet BiH nakon imenovanja za povjerenika zaduženog za proširenje EU doputovao u trenutku kada tu zemlju potresa politička kriza izazvana najavama ostavki većine srpskih dužnosnika u državnim tijelima vlasti.

Ostavku je podnio ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić, a najavili su je i ministar transporta i komunikacija Branko Dokić te pravde Slobodan Kovač kao i nekoliko zamjenika ministara.

Takav postupak pojasnili su neprihvaćanjem navodnih nakana međunarodne zajednice da se izmijeni ustavni ustroj BiH reduciranjem ovlasti koje ima Republika Srpska.

Povjerenik Rehn je tim povodom kazao kako je u sadašnjem trenutku veoma važno da svi politički lideri u BiH pokažu odgovornost nužnu za održanje političke stabilnosti zemlje, a time i za nastavak reformi na kojima inzistira EU.

"Vjerujem da postoji dovoljno političke odgovornosti da se razriješi sadašnje stanje... Također vjerujem da se do rješenja može doći veoma brzo te da se odmah nakon praznika sva energija može usmjeriti na očekivane reforme", kazao je Rehn.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac, koji je i sam u subotu "kuvertirao" ostavku na ovu dužnost, izjavio je nakon razgovora s europskim povjerenikom da u zemlji doista postoji politička kriza ali je naznačio kako ona nije nerješiva.

"To je kriza koju ćemo, nadam se, uspješno riješiti unutar BiH", kazao je kratko novinarima Paravac ne sugerirajući moguća rješenja.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić suglasan je s konstatacijom kako je u zemlji došlo do političke krize koja izravno pogađa i vladu što joj je na čelu.

On je, međutim, kazao kako je izazivanje takve krize "iracionalno", jer će se time samo usporiti reforme bez kojih se ne može u Europu, što je opet zajednički cilj svih u BiH.

Terzić je u ponedjeljak kazao kako je do sada primio samo ostavku ministra vanjskih poslova Ivanića, dok ostale najavljene još nisu stigle na njegov stol.

Čak i ako se svi srpski ministri povuku iz Vijeća ministara ono još uvijek može raditi, kaže Terzić, no dodaje kako bi njegova vlada ipak bila blokirana jer bi obavljala samo tehničke poslove.

Izlaz iz sadašnjeg stanja moguć je, po Terzićevim rječima, na nekoliko načina.

"Možemo tragati za novom parlamentarnom većinom, za novim mandatarom ili organizirati nove izbore. Ni ja osobno, niti moja stranka (SDA), nemamo rezervi ni prema jednoj od tih mogućnosti", kazao je Terzić.

Aktualni bosanskohercegovački premijer drži kako bi raspisivanje izvanrednih izbora, na čemu inzistiraju sadašnje oporbene stranke, bilo najlošije rješenje jer BiH za to nema ni vremena ni novaca.

Najmanje šest mjeseci trebalo bi za pripremu izbora, a za njihovu provedbu treba naći pet milijuna maraka kojih nema, upozorava Terzić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙