FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn u posjetu Sarajevu

SARAJEVO,19. prosinca(Hina) - Europska komisija spremna je surađivati svlastima Bosne i Hercegovine na pripremi pregovora o stabilizaciji ipridruživanju no ta zemlja mora obaviti još mnoge zadaće prije negotaj proces započne, izjavio je u nedjelju u Sarajevu povjerenik EU zaproširenje Olli Rehn.
SARAJEVO,19. prosinca(Hina) - Europska komisija spremna je surađivati s vlastima Bosne i Hercegovine na pripremi pregovora o stabilizaciji i pridruživanju no ta zemlja mora obaviti još mnoge zadaće prije nego taj proces započne, izjavio je u nedjelju u Sarajevu povjerenik EU za proširenje Olli Rehn.

Rehn je doputovao u dvodnevni posjet BiH tijekom kojega će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, a prvoga dana razgovarao je s Visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom.

Nakon toga susreta Rehn je izjavio kako je BiH do sada postigla napredak u više područja čime su ispunjeni neki od preduvjeta daljem približavanju Europskoj uniji, no i dalje postoje značajni problemi. Svakako je trenutačno najvažniji izostanak pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), rekao je Rehn.

"Europska komisija ostat će prijatelj Bosne i Hercegovine koji će ukazivati na nedostatke kada se oni pojave", kazao je Rehn kojemu je ovo prvi posjet BiH nakon imenovanja povjerenikom za proširenje.

Paddy Ashdown koji obnaša i dužnost posebnog izaslanika EU u BiH podržao je Rehnovo stajalište po kojemu je suradnja s Haaškim tribunalom glavna zapreka daljnjeg približavanja BiH Uniji.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Ashdown je rekao da ne očekuje da će ostavke nekih srpskih dužnosnika u BiH koje su uslijedile nakon izrcanja kaznenih mjera zbog nesuradnje s ICTY-jem bitnije utjecati na provedbu potrebnih reformi.

Temeljne zadaće za BiH ostaju nepromijenjene, kazao je Ashdown, dodajući kako je jasno da su to suradnja s Haškimtribunalom i ispunjavanje ostalih uvjeta na kojima inzistira EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙