FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BiH ne očekuje izmjenu bezviznog režima s Hrvatskom

SARAJEVO, 8. prosinca 2004. (Hina) - Vlasti Bosne i Hercegovine neočekuju da bi Hrvatska mogla pooštriti postojeći režim ulaska u zemljus obzirom na najavljeno približavanje Europskoj uniji, prenosi usrijedu sarajevsko "Oslobođenje".
SARAJEVO, 8. prosinca 2004. (Hina) - Vlasti Bosne i Hercegovine ne očekuju da bi Hrvatska mogla pooštriti postojeći režim ulaska u zemlju s obzirom na najavljeno približavanje Europskoj uniji, prenosi u srijedu sarajevsko "Oslobođenje".

"Hrvatska ne mora još uvijek mijenjati režim ulaska za državljane BiH bez obzira na njene razgovore o ulasku u EU. Svaka zemlja može prema susjedima zadržati labaviji ulazak, čak i kada je članica EU", stoji u izjavi Ministarstva vanjskih poslova BiH koju citira sarajevski list.

U izjavi se također navodi ocjena da je i u interesu Hrvatske i BiH zadržati važeće propise koji osiguravaju građanima dvije zemlje prelazak međudržavne granice samo uz predočenje osobne iskaznice.

Voditeljica konzularnog odjela pri hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu Romana Franulović-Bušić potvrdila je kako sporazum o prelasku granice samo uz osobnu iskaznicu ostaje važiti do daljnjeg.

"Trenutačno nemamo nikakvih najava izmjena takvog režima zbog razgovora Hrvatske o ulasku u EU niti mogućnosti eventualnog uvođenja viza za građane BiH", kazala je Franulović-Bušić.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH drže kako su Rumunjska i Bugarska, iako kandidati za članstvo u EU, bez posebnog razloga odlučile već sada uvesti vize za bosanskohercegovačke državljane.

Unatoč negativnim iskustvima s te dvije zemlje, kako navodi "Oslobođenje", takvo što ne bi se trebalo ponoviti u slučaju Turske koja također želi primanje u EU, a jedna je od rijetkih država u koju osobe s putovnicama BiH mogu ući bez viza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙