FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od 60 mrtvih u atentatima u srcu šijitskog Iraka

NAJAF, 19. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Sveti šijitski gradovi Najaf iKerbala, u središnjem dijelu Iraka, potreseni su u nedjelju dvomaatentatima u kojima su smrtno stradale najmanje 62 osobe, a gotovo 150ih je ranjeno.
NAJAF, 19. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Sveti šijitski gradovi Najaf i Kerbala, u središnjem dijelu Iraka, potreseni su u nedjelju dvoma atentatima u kojima su smrtno stradale najmanje 62 osobe, a gotovo 150 ih je ranjeno.

Ti atentati protiv šijita, s najviše žrtava nakon ožujka 2004. kad je smrtno stradalo više od 170 osoba u Kerbali i Bagdadu, počinjeni su blizu mauzoleja imama Alije i imama Huseina, dva mjesta koja šijitska zajednica u Iraku i svijetu najviše štuje.

"Četrdeset osam osoba ubijeno je, a 90 ranjeno", izjavio je Husein Hadi, pripadnik hitne službe bolnice Hakim, glavnog medicinskog zdanja u Najafu, smještenom 160 km južno od Bagdada.

Uveden je policijski sat i najmanje 35 prepreka je postavljeno na ulazima u Najaf kako bi se "spriječio pristup automobilima bombama", rekao je poručnik Haidar al-Jazairi, iz ureda šefa policije. "Al-Qaida stoji iza atentata", dodao je on, navodeći da će policija početi racije i premetačine po sumnjivim kućama.

Dva sata ranije samoubilački napad automobilom bombom usmrtio je 14 osoba, a 57 ih je ranio na autobusnom kolodvoru u Kerbali, drugom iračkom šijitskom gradu, 50 km sjeverno od Najafa.

"Sad imamo 14 tijela, a primili smo 57 ranjenih", izjavio je liječnik Ali Ardaoui, šef hitne službe bolnice Husein.

"Automobil bomba eksplodirao je na autobusnom kolodvoru u Kerbali uništivši desetak minibuseva", izjavio je ranije Rahman Mechaoui, iz gradske policije. "Samoubojica u automobilu marke KIA ciljao je policijsku akademiju ali nije znao da ima toliko prepreka pa se ranije raznio zajedno s vozilom", dodao je on.

Autobusni kolodvor nalazi se 200 metara od mauzoleja imama Huseina, jednog od štovanijih šijitskih svetih mjesta, smještenog u srcu grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙