FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvorena birališta u Turkmenistanu

AŠHABAD, 19. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Birališta na turkmenistanskimparlamentarnim izborima, koje zapadne zemlje ili ignoriraju ilismatraju čistom farsom, zatvorena su u nedjelju navečer.
AŠHABAD, 19. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Birališta na turkmenistanskim parlamentarnim izborima, koje zapadne zemlje ili ignoriraju ili smatraju čistom farsom, zatvorena su u nedjelju navečer.

Više od dva milijuna Turkmena s pravom glasa moglo je u nedjelju birati novi saziv medžlisa (parlamenta) u kojem će svi zastupnici biti pripadnici jedine legalne stranke u zemlji - Demokratske stranke predsjednika države Saparmurata Nijazova.

Za 50 zastupničkih mjesta kandidiralo se 135 političara, ali su unaprijed iskazali odanost autokratskom i doživotnom predsjedniku Nijazovu, u domovini poznatom pod nazivom Turkmenbaši (Otac Turkmena).

Iako su strane agencije ranije javljale da su u glavnom gradu Ašhabadu zbog apatije birališta potpuno prazna, tamošnje izborno povjerenstvo tvrdi da će odaziv biti sličan kao na prethodnim izborima, 98,9 posto.

Zapadne zemlje, kao i turkmenistanska oporba u egzilu, smatraju da se radi o čistoj izbornoj farsi, ali to mišljenje odlučno opovrgavaju vlasti u Ašhabadu.

"Činjenica da u nekim izbornim jedinicama postoje i po četiri kandidata za jedno zastupničko mjesto dokazuje kako su izbori pravovaljani", ustvrdio je predsjednik izbornog povjerenstva Murad Karijev.

Izbore nije nadgledao nijedan međunarodni promatrač, pa ni pripadnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, čiji je Turkmenistan član. Čak ni Rusija, čiji promatrači u pravilu nazoče izborima u zemljama Zajednice neovisnih država, nije poslala svojeg predstavnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙