FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski branitelj i pravoslavni svećenik u borbi protiv droge

OSIJEK, 19. prosinca 2004. (Hina) - Osječko-baranjska županija i gradOsijek podržali su ekumenski program borbe protiv ovisnosti koji supokrenuli hrvatski branitelj časnik u mirovini Damir Huber ipravoslavni svećenik iz Dalja Miron Vučićević.
OSIJEK, 19. prosinca 2004. (Hina) - Osječko-baranjska županija i grad Osijek podržali su ekumenski program borbe protiv ovisnosti koji su pokrenuli hrvatski branitelj časnik u mirovini Damir Huber i pravoslavni svećenik iz Dalja Miron Vučićević.

Pravoslavni svećenik Miron trenira mlade aikido vještini samoobrane u Školi borilačkih vještina Damira Hubera u Osijeku, koju pohađa stotinjak mladih.

"Naš je osnovni cilj mlade skloniti s ulice i igle i omogućiti im da se kroz sport dokažu kao samosvjesni i duhovno prosvijećeni ljudi", kazao je Miron.

Program su podržali i Ministarstvo prosvjete i športa te MUP RH, čiji će stručnjaci zajedno s liječnicima držati predavanja iz raznih područja koja zanimaju mlade.

Rad se odvija u zajedništvu s katoličkom laičkom Zajednicom "Mir" gdje su ovoga vikenda članovi aikido kluba pohađali duhovnu obnovu. Voditeljica Marija Krivić izrazila je zadovoljstvo što su "mladi sportaši s mnogo zanimanja pratili program duhovne obnove".

Dodala je kako je "nažalost droga među mladima izmakla kontroli i stoga je važan svaki napor da se ukaže kako je put droge put smrti". "I kod sportaša se pojavljuje droga, što znači da ni sportsko tijelo nije jamstvo slobode duha i zato ćemo kontinuirano raditi i na sportskom i duhovnom planu", rekla je Marija Krivić za Hinu.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo i osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić prošloga su tjedna razgovarali s Damirom Huberom i svećenikom Mironom. Tada su istaknuli zadovoljstvo što je "u Osijeku pokrenut jedinstven ekumenski program gdje zajedno hrvatski branitelj i pravoslavni svećenik čuvaju mlade od zla droge bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest".

"Mnogi nas pitaju kako to da zajedno djeluju hrvatski branitelj i pravoslavni svećenik, a mi odgovaramo da dokazujemo kako zajedno najbolje odgovaramo ekumenskom poslanju na djelu jer priča o važnosti ekumenizma nije dovoljna", rekao je svećenik Miron, koji je aikido majstor s crnim pojasom.

Dodao je kako su se u program uključili i katolički svećenik iz Dalja te pravoslavni iz Tenja.

Kramarić je istaknuo nadu da će primjer njihove suradnje i borbe protiv droge potaknuti i druge na slično djelovanje. "To je važno jer odluke koje se donose na državnoj razini, ako se ne pretoče u lokalne sredine i zajednice, nemaju koristi", rekao je Kramarić.

Osječko-baranjska županija i grad Osijek financirat će nabavu 50 novih strunjača za aikido klub, koji za sada radi u teškim uvjetima.

Hrvatski branitelj Huber tijekom Domovinskog rata bio je zarobljen i zatočen u srpskim logorima u Dalju i Borovu Selu.

Svećenik Miron prvi je suradnik osječko-poljskog i baranjskog episkopa Lukijana u Dalju i predstojnik Katehetskog ureda Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙