FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici vjerskih zajednica: Ljudski život je Božji dar

ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Visoki predstavnici vjerskihzajednica u Hrvatskoj objavili su nakon današnjeg sastanka uNadbiskupskom dvoru u Zagrebu zajedničku izjavu "Ljudski život jeBožji dar" u kojoj ističu da je "život neupitna vrijednost" te da sevjerske zajednice zalažu za "zaštitu svakog oblika ljudskog života, odzačeća do naravne smrti".
ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj objavili su nakon današnjeg sastanka u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu zajedničku izjavu "Ljudski život je Božji dar" u kojoj ističu da je "život neupitna vrijednost" te da se vjerske zajednice zalažu za "zaštitu svakog oblika ljudskog života, od začeća do naravne smrti".

Podsjećajući kako su vjerske zajednice dio hrvatskog društva, da dijele njegovu sudbinu te da se osjećaju odgovornima za njegovu budućnost, predstavnici vjerskih zajednica ističu kako se tom izjavom žele očitovati "o pravnom reguliranju pojedinih područja koja se dotiču pitanja nastanka, prenošenja i očuvanja ljudskog života".

"Vjerske zajednice u pogledu poštivanja života imaju zajednička polazišta - Ljudski život je Božji dar. On je odraz Božje životnosti te iz toga proizlaze njegova svetost i nedodirljivost", ističu u izjavi.

U pogledu pitanja umjetne i medicinski pomognute oplodnje, potpisnici izjave navode kako vjerske zajednice polaze od prava svakog začetoga djeteta na život. Pritom ističu da nitko ni u kojoj fazi razvitka nema pravo odlučivati kojemu će začetom djetetu život biti dopušten, a kojemu uskraćen.

Glede pravnoga reguliranja biogenetičkog i bliskih područja (manipulacija genima, kloniranje itd.), predstavnici vjerskih zajednica drže svojom dužnošću upozoriti na nedostatnost parcijalnih pristupa tim pitanjima te ukazati na potrebu njihovog cjelovitog i multidisciplinarnog razmatranja, uključujući i bioetičku dimenziju, kako bi se sagledale sve implikacije i izbjegle bilo individualne bilo općedruštvene negativne posljedice.

Cijeneći napredak znanosti kojemu su i vjerske zajednice dale doprinos, u izjavi pozivaju da se nastajanje i očuvanje začetog ljudskog života zakonski tako regulira da nikada ne bude povrijeđen začeti život niti njegovo dostojanstvo.

Vjerske zajednice, država i društvo u cjelini, kako se dodaje u izjavi, ne smiju posustati u nastojanju oko poboljšanja i stvaranja ljudskom dostojanstvu primjerenih socijalnih i životnih uvjeta u obiteljima, koji će omogućavati svim roditeljima da se odluče na rađanje svakoga začetog života.

Pozivajući odgovorne da promiču i stvaraju povoljne uvjete života, u izjavi ističu daa pobačaj kao prekidanje začetoga života, ne smije biti sredstvo za planiranje obitelji.

Predstavnici vjerskih zajednica zalažu se također za kvalitetan odgoj djece i mladih, za odgovorno ophođenje s vlastitim tijelom i spolnošću, koji se neće svoditi samo na upoznavanje tehnika i sredstava za sprečavanje trudnoće i širenja spolnih bolesti, nego će uključivati i dostatne objektivne informacije o razvitku života prije rođenja i njegovom poštivanju u svim fazama.

"Vjerske zajednice opetovano naglašavaju da židovstvo, kršćanstvo i islam, u svojim autentičnim oblicima, čovjeka vrednuju kao sliku Božju i Božje stvorenje te čovjekov život poštuju i štite kao autentičnu vrijednost. Zato je svako pozivanje na ubijanje u ime religije instrumentaliziranje religije i antireligijski čin, a svako prikazivanje nasilja kao posljedice religijske pripadnosti nedobronamjerno", navodi se u izjavi.

Potpisnici izjave upozoravaju i na osobe koje trpe od poratnog traumatskog sindroma, koji ih navode na suicid, što je s vjerskog i etičkog stajališta potpuno neprihvatljivo.

U pogledu nataliteta u Hrvatskoj, u kojoj više ljudi umire nego li se rađa, predstavnici vjerskih zajednica smatraju da taj problem, koji je posljednjih desetljeća radikaliziran, zahtijeva vrlo ozbiljan i žuran pristup, jer u sebi uključuje i pitanje samog biološkog opstanka pučanstva u Hrvatskoj, u svim njegovim nacionalnim, konfesionalnim i religijskim sastavnicama.

U trenutku kad se i kod nas sve češće govori o fenomenu "civilizacije smrti", potpisnici izjave, pozivaju sve, osobito djelatnike u odgoju i obrazovanju i djelatnike u medijima, te sve članove hrvatskog društva koji na bilo koji način mogu utjecati na javno mnijenje, da svi, individualno i zajednički, nastojimo kontinuirano davati svoj doprinos stvaranju općeg ozračja, koje će biti prijateljski i pozitivno raspoloženo prema rađanju i ljudskom životu uopće.

Predstavnici vjerskih zajednica u izjavi ističu podršku nastojanju da Hrvatska postane sastavni dio Europske unije.

"Pozivamo sve da se u taj proces uključe odgovorno, da čuvajući svoj identitet doprinosimo zajedništvu velike obitelji europskih naroda", navodi se u izjavi koju su potpisali kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, Jovan Pavlović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije, muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Mešihata islamske zajednice u RH, Branko Berić, predstavnik Evangeličke crkve u RH, Toma Magda, predsjednik Saveza Baptističkih Crkava u RH, Damir Špoljarić, predsjednik Evanđeoske (Pentekostne) crkve u RH te Vlado Košić, pomoćni biskup zagrebački, predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog.

(Hina) pp/xta ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙