FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC predstavio Prijedlog zakona o financiranju političkih stranaka

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Potpredsjednik Demokratskog centra(DC) Joško Morić predstavio je danas na konferenciji za novinare uHrvatskom saboru DC-ov Prijedlog zakona o financiranju političkihstranaka koji podrobnije regulira to pitanje i sužava prostorkorupciji, a bit će upućen u saborsku proceduru.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Potpredsjednik Demokratskog centra (DC) Joško Morić predstavio je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru DC-ov Prijedlog zakona o financiranju političkih stranaka koji podrobnije regulira to pitanje i sužava prostor korupciji, a bit će upućen u saborsku proceduru.

Tim zakonskim prijedlogom, među ostalim, utvrđuju se izvori i zabrane financiranja, predviđa zabrana pojednih oblika financiranja, pritisaka i obećanja, te vođenje poslovnih knjiga i izvještaja o financiranju, stručni i politički nadzor, kaznene odredbe i evidencije o financiranju.

Predloženo je i da političke stranke mogu stjecati prihode od članarina, dobrovoljnih priloga svojih članova te drugih fizičkih i pravnih osoba. Također prihode mogu stjecati i vlastitom izdavačkom djelatnošću, prodajom promidžbenog materijala, organizacijom vlastitih manifestacija, poduzeća i druge imovine u svom vlasništvu te iz Državnog i proračuna, lokalne i područne uprave i samouprave.

Dobrovoljni ukupni novčani prilog fizičke osobe ne smije godišnje prelaziti 100 tisuća kuna, a pravne do 500 tisuća kuna, a za svaki dobrovoljni prilog politička stranka mora s fizičkom i pravnom osobom potpisati donatorski ugovor, predlaže DC.

Nadalje, prema prijedlogu te stranke, tijela državne uprave, tijela jedinica uprave lokalne samouprave i javna poduzeća, neprofitna poduzeća i udruge, humanitarne organizacije i vjerske zajednice ni na kakav način ne smiju financirati političke stranke.

Političke stranke, prema prijedlogu, morale bi voditi poslovne knjige i raditi financijske izvještaje na način propisan za vođenje računovodstva neprofitnih pravnih osoba

"U kaznenim odredbama predlaže se oduzimanje novca koji političke stranke prikupe financijskim poslovanjem, prikriju ili utroše na nezakonit način te da kazna bude deset puta veća od iznosa za koji je utvrđen financijski prijestup", navodi se, uz ostalo, u DC-ovu zakonskom prijedlogu .

"U modernoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj još nitko nije predlagao niti pokušao zakonom propisati financiranje političkih stranaka, a registrirano ih je već 90-ak", rekao je Morić, ocijenivši kako takvo stanje očigledno svima odgovara.

DC-ov saborski zastupnik Frano Piplović rekao je da su inicirali donošenje zakona potaknuti lošim iskustvom u vlastitim redovima i kako bi se onemogućile nezakonite radnje te je istaknuo da bi ga trebalo što prije donijeti budući da uskoro predstoje predsjednički, a zatim i lokalni izbori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙