FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30

ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske zatražio je danas od poglavarstava gradova i općina u Hrvatskoj donošenje odluke da na Badnjak i Staru godinu sva prodajna mjesta i prodavaonice mogu biti otvorene najduže do 15 sati. Budući da većina gradskih i općinskih poglavarstva nije regulirala radno vrijeme prodavaonica i prodajnih mjesta na Badnjak i na Staru godinu, sindikat im predlaže donošenje takve odluke kako bi se i prodavačima omogućilo da budu sa svojim obiteljima uoči dva velika blagdana.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt otvorila je danas na Zagrebačkom velesajmu stručno savjetovanje o etažiranju u organizaciji Hrvatskog društva sudskih vještaka. Ističući važnost reforme zemljišnih knjiga, ministrica je od okupljenih stručnjaka zatražila podršku radu stručne skupine Ministarstva koja bi, do ožujka iduće godine, trebala iznaći rješenja za skraćenje postupka uknjižbe stanova i poslovnih prostora. Za upis zgrade potrebno je sakupiti niz dokumenata koji su često nedostupni, a postupak je toliko složen da se može reći da je gotovo neprovediv, rekla je ministrica. Ministarstvo smatra da građane treba osloboditi prilaganja raznih isprava a da se pritom ipak sačuva pravna sigurnost, istaknulo je Škare-Ožbolt.

ZAGREB - Ravnatelj Opće bolnice Sveti Duh Dalibor Krpan ustvrdio je danas na tiskovnoj konferenciji da gubici te bolnice nisu rezultat lošeg rada Uprave nego posljedica nenaplaćene realizacije i neadekvatnog limita koji je uveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Krpan je time odgovorio na optužbe pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara koje dovode u pitanje njegov nedavni reizbor na dužnost ravnatelja bolnice. Krpan je napomenuo da su u proteklih godinu-dvije u bolnici bile brojne inspekcije Ministarstva zdravstva, HZZO-a i druge te da nisu utvrdile neregularnosti koje spominje Šostar. "Jasno je da motiv Šostarova nastupa nije želja za unapređenjem rada bolnice već obračun s Upravom koja nije dovoljno poslušna", ocijenio je Krpan.

ZAGREB - Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) oštro je danas osudila napise o prijedlogu kriterija za dodjelu udjela u Fondu hrvatskih branitelja, ocjenjujući ih "neutemeljenim i zlonamjernim". U priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge Tomislav Merčep stoji da su takvi napisi usmjereni u interesu aktualnih predsjedničkih izbora, a ne u svrhu zalaganja za ostvarivanje prava hrvatskih branitelja na udjele u Fondu hrvatskih branitelja. Udruga izražava zadovoljstvo jer će istinski branitelji s prve borbene linije napokon biti u boljoj poziciji od logistike i pratećih službi, dok će obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja ostvariti pravo na maksimalni broj bodova. Neborbeni sektor za dan sudjelovanja u Domovinskom ratu će ostvariti po jedan bod, a borbeni sektor od jednog do osam bodova, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Upravni Odbor Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) pod predsjedanjem predsjednika Zajednice Josipa Kompanovića na današnjoj je svečanoj sjednici ocijenio je da je povratak prognanih pri kraju te da povratnici sada očekuju poticanje obnove gospodarstva na tim područjima. Kompanović je kao glavni uspjeh ZPH u ovoj godini istaknuo nastavak obnove Vukovara i tzv. "pustara" u Osječko-baranjskoj županiji te dodao da bi dvjesto obitelji koje su živjele na tim "pustarama" do ljeta, ili najkasnije jeseni iduće godine, bilo zbrinuto u obnovljenim ili u novosagrađenim objektima. Uspjehom je označio i što je većinom riješen trogodišnji problem velikih najamnina za korištenje imovine koju su koristili prognanici tijekom progonstva, kao i da je država preuzela obaveze plaćanja tih najamnina.

OSIJEK - Potpredsjednica HSS-a i saborska zastupnica Ljubica Lalić izjavila je danas u Osijeku kako je državni proračun za iduću godinu netransparentan i utemeljen na nerealnim prihodima te da će u Slavoniju i Baranju doći vrlo malo proračunskih sredstava. Na konferenciji za novinare ocijenila je da je riječ o "predizbornom proračunu, fantastičnom za davanje obećanja". Iz toga dokumenta jedinice lokalne samouprave ne mogu zaključiti koliko će im se novca doznačiti za određene projekte te da stoga ne mogu planirati svoje proračune. Ustvrdila je kako je iz proračuna vidljivo da država ne vodi politiku ravnomjernog razvoja svih regija i dodala je kako je iz Fonda za regionalni razvoj ove godine za ulaganja u Slavoniju, umjesto predviđenih 33, uloženo svega 9 milijuna kuna.

OSIJEK - Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor na današnjoj je konferenciji za novinare u Osijeku izrazila zadovoljstvo jučerašnjim prvim danom svoje predsjedničke kampanje. Kako je rekla Kosor, "u Lipiku i Pakracu družila se s mnogim ljudima, a u Vukovaru je održan veličanstven skup na kojemu je bilo oko 10.000 građana". Istaknula je kako je kao potpredsjednica Vlade i ministrica sudjelovala u donošenju Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, te da je u proteklih godinu dana u Hrvatskoj nezaposlenost smanjena na ispod 300 tisuća. Posebno važnim ocijenila je napore Hrvatske za ulazak u EU, te je ocijenila kako u tome velike zasluge ima premijer Sanader. "S tim u vezi očekujemo povoljne rezultate iz Bruxellesa", rekla je. Jadranka Kosor je dometnula da će tijekom kampanje nastaviti upozoravati na štetnost sporazuma DružbAdria.

ZAGREB - Svjetska banka i tvrtka Hrvatske vode danas su službeno pokrenuli Projekt zaštite od onečišćenja mora u obalnom području. Cilj je projekta poboljšati kakvoću priobalnih voda u Hrvatskoj u skladu sa standardima zaštite okoliša Europske unije i Nacionalnim planom djelovanja za okoliš, priopćeno je iz Svjetske banke. Svjetska banka i Hrvatske vode, kao provedbena agencija hrvatske Vlade u Zadru su u srpnju 2004. potpisali Ugovor o zajmu od 40 milijuna eura za potporu prvoj fazi projekta zaštite od onečišćenja mora u obalnom području. Ukupan trošak projekta iznosi 80 milijuna eura. Provedba će započeti u Zadru, a obuhvatiti će 47 manjih lokalnih zajednica koje su važne za turistički razvoj, a nemaju vlastitih sredstava za ulaganje u infrastrukturu.

ZAGREB - Početkom iduće godine Ministarstvo zdravstva pokrenut će proceduru izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda radi pooštrenja odredbi koje se odnose na promet i uporabu duhana, najavio je danas državnik tajnik Velimir Božikov. Time bi hrvatski zakon bio usklađen s Okvirnom konvencijom o nadzoru nad duhanom Svjetske zdravstene organizacije, čija se ratifikacija očekuje u Hrvatskom saboru, rekao je Božikov na konferenciji za novinare. Izmjenama se predviđa zakonsko ograničavanje sadržaja katrana u cigaretama na 10 miligrama, nikotina na jedan miligram i ugljičnog monoksida na 10 miligrama po cigareti. Te su odredbe ugrađene u Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opće uporabe čija primjena treba početi 1. siječnja 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙