FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 17. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 17. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Želim vaš glas da u idućem razdoblju ostvarimo snove i ideale koji su nas pokretali '71. i '90., '91. i 2000., poručio je danas građanima hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na početku izborne kampanje za svoj drugi predsjednički mandat. "Zajedno možemo i moramo naći odgovore na sve izazove kako bi Hrvatska bila svima nama Lijepa naša", rekao je Mesić u ispunjenoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva. "Želim, hoću i mogu biti tumač i odvjetnik vaših tumačenja i stavova na hrvatskoj i međunarodnoj sceni", poručio je Mesić građanima u svom izbornom proglasu. Posebno je izdvojio branitelje, kojima, kaže, želi omogućiti da Hrvatska postane zemlja kakvu su zamišljali.

ZAGREB - Četiri sindikalne središnjice objavile su danas da do daljnjeg zbog nezadovoljstva socijalnim dijalogom zamrzavaju sudjelovanje u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Središnjice koje okupljaju 70 posto sindikalno organiziranog radništva spremne su se ponovno uključiti u rad GSV-a ako Vlada povuče Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe, za koji tvrde da je sklopljen mimo zaključaka GSV-a, te da je diskriminirajući prema ostalim radnicima. Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatska udruga sindikata (HUS), Matica hrvatskih sindikata javnih službi i Sindikat usluga Uni-Cro također traže da Vlada sankcionira postupak ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga jer je potpisujući SKU prekršio zaključak GSV-a, iako je član tog tripartitnog tijela.

ZAGREB - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta ne raspolaže informacijama da su u otmici sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca korištena dva automobila iz Ureda Predsjednika RH, priopćio je danas ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer. Žganjer je time reagirao na tvrdnje predsjedničkog kandidata Slavena Letice, koji je u dva navrata rekao kako ima informacije o korištenju automobila iz Ureda Predsjednika u otmici Zagorčeva sina. MUP je sinoć također priopćio da nema nikakvih saznanja niti je zaprimilo bilo kakav zahtjev Državnog odvjetništva da se istraže tvrdnje o sudjelovanju vozila Ureda predsjednika Republike u otmici sina generala Zagorca.

ZAGREB - Židovska općina Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Republici Hrvatskoj priopćile su danas da ne podupiru inicijativu za zabranu pobačaja. "Židovstvo, iako zagovara novostvoreni život, nužno ne zagovara zabranu pobačaja jer postoji niz razloga fizičke i psihičke prirode kod kojih se pobačaj smatra opravdanim", navodi se u priopćenju. Jučer je održan sastanak visokih predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj na kojemu su prihvatili zajedničku izjavu "Ljudski život je božji dar" u kojemu navode da je "život neupitna vrijednost" te da se zalažu za "zaštitu svakog oblika ljudskog života, od začeća do naravne smrti".

ZAGREB - Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije na svojoj je današnjoj sjednici splitskoj tvrtki Portus d.o.o. dalo dozvolu za fiksnu telefoniju, čime ta tvrtka postaje treći hrvatski fiksni operater na nacionalnoj razini. Tu je dozvolu, čiji je puni naziv "dozvola za obavljanje javne govorne usluge u nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži bez uporabe radiofrekvencijskog spektra", tvrtka Portus zatražila 18. studenoga, a kako su izvijestili iz Agencije, dobila ju je na 30 godina.

ZAGREB - Povjerenstvo Vrhovnog suda potvrdilo je nalaze Ministarstva pravosuđa i splitskog Županijskog suda o neprevilnostima u radu predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić, koju policija sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti. Dvočlano povjerenstvo Vrhovnog suda utvrdilo je da se na supetarskom sudu predmeti u praničnom postupku nisu raspoređivali u rad sucima sukladno Sudskom poslovniku, priopćeno je danas iz Vrhovnog suda. Na Vrhovnom sudu kažu da su svoje izvješće dostavili predsjedniku splitskog Županijskog suda Igoru Benzonu i ministrici pravosuđa Vesni Škare Ožbolt koja će odlučiti postoje li pretpostavke za razrješenje predsjednice supetarskog suda.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati priopćili su danas da ne podržavaju potpisivanje Strukovnog kolektivnog ugovora za liječničku i stomatološku djelatnost te su zatražili njegovo poništenje. Sindikati podsjećaju da je Gospodarsko-socijalno vijeće u dva navrata zaključilo da prava zaposlenih treba regulirati kroz kolektivne ugovore djelatnosti, a specifičnosti unutar pojedinih djelatnosti kroz anekse kolektivnim ugovorima. Stoga je potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, koji je i član Vijeća u ime Vlade, potpisavši Strukovni kolektivni ugovor postupio suprotno zaključku Gospodarsko-socijalnog vijeća i time obezvrijedio mjesto i ulogu tog tijela, ocjenjuju Sindikati.

ZAGREB - Trgovački sud danas je odbio kao neosnovanu tužbu pjevačice Severine Vučković protiv internet portala Index, utvrdivši da snimka Severininog spolnog odnosa s bivšim partnerom nije autorsko djelo kao što je ona tvrdila. Severina je tužila Index jer je, nakon pojavljivanja sporne snimke na internetu, objavio vijest pod naslovom "Ljudi, imamo pornić sa Severinom", a članak je opremio s pet fotografija, odnosno screenshotova iz tog filma. Da bi se određena snimka smatrala autorskim djelom trebala bi imati scenarij, dijalog i ostala obilježja originalnosti, što prema mišljenju Suda nije slučaj u Severininom filmu.

ZAGREB - U Traumatološkoj klinici u Zagrebu jutros je velika gužva jer brojni građani dolaze po liječniku pomoć zbog ozljeda i prijeloma ruku i nogu uzrokovanih poledicom, doznaje se u Traumi. Najčešće ozljede s kojima se pacijenti javljaju su prijelomi palčane kosti, uganuće gležnja te rane na glavi.

ZAGREB - Mladići i djevojke u Hrvatskoj sve se kasnije odlučuju na brak, pokazala je službena statistika za 2003., po kojoj pada i broj sklopljenih, a raste broj razvrgnutih brakova u usporedbi s 2002. U izvješću Državnog zavoda za statistiku stoji da je lani sklopljeno 22.337 brakova, odnosno pet brakova na tisuću stanovnika. Godinu dana ranije sklopljeno je 22.806 brakova, odnosno 5,1 na tisuću stanovnika. Prvi brak lani je sklopilo 91,2 posto nevjesta u prosječnoj dobi od 25,8 godina te 90,7 posto mladoženja prosječne dobi od 29 godina. Po statističkim podacima prosječna dob mladoženja i nevjesta u proteklih deset godina stalno raste. Tako je dob mladoženja 1993. u prosjeku bila 26,9, a nevjesta 23,7 godina.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u studenom ove godine bila veća za 5,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u razdoblju od siječnja do studenog ove godine veća za 3,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je Državni zavod za statistiku. Industrijska je proizvodnja tako nakon pada u listopadu za 3,3 posto u odnosu na listopad prošle godine, u studenome zabilježila rast od 5,9 posto, što je među najvećim stopama rasta u jedanaest mjeseci, jer je veća stopa rasta bila zabilježena samo u ožujku i veljači, (10,4, odnosno 7,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙