FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački Bundestag podržao početak pregovora Turske i EU

BERLIN, 16. prosinca 2004. (Hina) - Njemački Bundestag u četvrtak jevećinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zelene koalicije, a uzprotivljenje demokršćansko-liberalne oporbe, podržao početak pregovoraizmeđu Turske i Europske unije kojima je isključivi cilj priprema ovezemlje za punopravno članstvo.
BERLIN, 16. prosinca 2004. (Hina) - Njemački Bundestag u četvrtak je većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zelene koalicije, a uz protivljenje demokršćansko-liberalne oporbe, podržao početak pregovora između Turske i Europske unije kojima je isključivi cilj priprema ove zemlje za punopravno članstvo.

Glasovanju je prethodila žestoka rasprava tijekom koje je demokršćanska oporba vladi Gerharda Schroedera predbacila da podržavanjem početka pregovora s Turskom "čini veliku grešku koja će imati posljedice". Predvodnica oporbe i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel zamjerila je Schroederu da dvojbe koje njemački narod ima kada je u pitanju ulazak Turske u Europsku uniju "ne uzima ozbiljno". Ona je izrazila žaljenje što Bundestag umjesto vladine, nije prihvatio oporbenu rezoluciju, koja umjesto punopravnog članstva predviđa demokršćanski model "privilegiranog partnerstva", dodajući da Unija CDU/CSU više ne gaji iluzije te smatra da će Europsko vijeće na današnjem i sutrašnjem summitu podržati početak pregovora s Turskom.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer predbacio je Uniji CDU/CSU da je "slijepa" kada je u pitanju politike Europske unije prema Turskoj. Fischer smatra da oporba vidi samo kratkoročne unutarnjopolitičke dimenzije turskog pitanja dok istovremeno izostavlja mogućnost modernizacije Turske i njezinog utjecaja na islamski svijet, što je od dugoročnog geopolitičkog značenja za Europu.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, 55 posto Nijemaca ne podržava mogućnost ulaska Turske u Europsku uniju, dok je samo 33 posto za njen ulazak u članstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙