FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija želi da pregovori s Turskom budu "otvoreni"

BEČ, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Austrijski kancelar WolfgangSchuessel inzistirao je u utorak da pregovori s Turskom o članstvu uEU ostave mogućnost da se službenoj Ankari ponudi i nešto manje odpunog članstva u Uniji.
BEČ, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel inzistirao je u utorak da pregovori s Turskom o članstvu u EU ostave mogućnost da se službenoj Ankari ponudi i nešto manje od punog članstva u Uniji.

Schuessel, jedna od europskih čelnika koji je skeptičan prema turskom članstvu u EU, pokazao je ovom izjavom da se njegovo stajalište nije promijenilo nakon razgovora s nizozemskim premijerom Janom Peterom Balkenendeom, uoči summita na kojem će EU u petak odlučiti o tome kakve pregovore ponuditi službenoj Ankari.

"Pregovori mogu početi, ali moraju biti otvoreni", kazao je nakon sastanka s austrijskim kancelarom Balkenende, čija zemlja predsjeda Unijom.

On je kazao da će Turskoj biti ponuđeno puno članstvo u Uniji, dok Austrija i neke druge države, među kojima je Francuska, inzistiraju da i druge mogućnosti budu razmatrane.

Turski čelnici zajedno s Njemačkom i Velikom Britanijom tvrde kako pregovori moraju imati jasan cilj punog članstva u EU.

Schuessel koji ističe kako Turska ima problema sa zaštitom prava čovjeka dodaje da se ne protivi turskom članstvu u Uniji, ali da bi se turske reforme morale nastaviti.

"Turska je napravila velike korake u smjeru Europe i moramo to jasno priznati i ohrabriti ih", rekao je.

"No, u mojoj glavi je važno da ne formuliramo cilj pregovora kao sve ili ništa, nego da otvorenost samog postupka pokušamo učiniti vidljivom", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙