FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolkestein: Turska bi mogla završiti pregovore s EU za pet godina

AMSTERDAM, 6. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Nizozemac FritsBolkestein, bivši povjerenik EU-a, izjavio je da bi Turska moglazavršiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji za pet godina, što jepuno brže od većine drugih predviđanja.
AMSTERDAM, 6. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Nizozemac Frits Bolkestein, bivši povjerenik EU-a, izjavio je da bi Turska mogla završiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji za pet godina, što je puno brže od većine drugih predviđanja.

Bolkestein, koji je prošlog mjeseca dao ostavku na dužnost povjerenika za unutarnje tržište i dugo se borio protiv zahtjeva Turske da se pridruži toj integraciji, rekao je da su mnogi europski čelnici bili protiv turskog članstva, ali nisu znali kako ga spriječiti.

"Da je održano tajno glasovanje u Komisiji i među vladinim čelnicima tada bi samo mala manjina podržala članstvo Turske", rekao je Bolkestein u intervjuu za dnevnik De Volkskrant.

Prema njegovim riječima, ulazak Turske u EU stvarno podržavaju vjerojatno samo Britanija i njemački kancelar Gerhard Schroeder, kojem trebaju glasovi velike turske zajednice u Njemačkoj.

Bolkestein, koji je upozorio da bi Europa mogla biti pretežno islamska do kraja stoljeća, izjavio je kako bi, ako EU odluči na summitu 16. i 17. prosinca započeti pregovore s Turskom, taj proces mogao trajati puno kraće od 15 godina kako mnogi predviđaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙