FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Schroeder i Balkende za pregovore s Turskom

BERLIN, 13. prosinca 2004. (Hina) - Njemački kancelar GerhardSchroeder i nizozemski premijer i predsjedajući Europskog vijeća JanPeter Balkende zauzimaju se za početak pregovora između Turske iEuropske unije, priopćeno je nakon susreta dvojice državnika uBerlinu.
BERLIN, 13. prosinca 2004. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder i nizozemski premijer i predsjedajući Europskog vijeća Jan Peter Balkende zauzimaju se za početak pregovora između Turske i Europske unije, priopćeno je nakon susreta dvojice državnika u Berlinu.

Cilj pregovora mora biti punopravno članstvo i taj se cilj ne smije relativizirati, naglasio je Schroeder i dodao da o tom pitanju između Nizozemske i Njemačke postoji puna suglasnost. Pregovori bi mogli trajati između deset i petnaest godina, zaključio je Schroeder.

Balkenende je izjavio da su još mnogi detalji glede datuma početka pregovora još ostali nedefinirani. To će međutim biti riješeno na EU summitu u četvrtak i petak, zaključio je nizozemski premijer.

Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU istodobno je potvrdila svoje namjere da će u slučaju pobjede na parlamentarnim izborima u Njemačkoj za dvije godine uložiti sve snage kako bi se spriječilo punopravno članstvo Turske u Europskoj uniji. Predsjednik CSU-a Edmund Stoiber izjavio je da će zajedno s predsjednicom CDU-a Angelom Merkel u europskim institucijama "svim silama" raditi na tome da ne dođe do punopravnog članstva.

Njemački kancelar Schroeder komentirao je ovu najavu riječima da se "Stoiber tu i tamo precjenjuje".

Francuski dnevnik "Le Figaro" u broju od ponedjeljka donosi rezultate istraživanja koje pokazuje da je 55 posto Nijemaca protiv punopravnog članstva Turske u Europskoj uniji dok to podržava samo 33 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙