FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat srednjeg školstva najavljuje sindikalne pritiske

ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) Nezavisni sindikat zaposlenih usrednjim školama nije potpisao Granski kolektivni ugovor za srednješkole pa će stoga u idućem razdoblju pripremati sindikalne pritiske iakcije.
ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama nije potpisao Granski kolektivni ugovor za srednje škole pa će stoga u idućem razdoblju pripremati sindikalne pritiske i akcije.

Socijalno mirenje dviju strana nije uspjelo jer nije riješeno pitanje plaća srednjoškolskih nastavnika, rekao je zamjenik predsjednika sindikata Nikola Andrić na današnjoj konferenciji za novinare.

Pritiske i akcije, među kojima nije isključen ni štrajk, Andrić je najavio za razdoblje prije donošenja rebalansa državnoga proračuna, u veljači 2005.

Podsjetio je kako je u pregovorima sindikat tražio rast plaća od 6,7 posto, dok je poslodavac do donošenja proračuna nudio 3,5 posto, a nakon usvajanja proračuna nije više nudio ništa.

Prosječna plaća srednjoškolskog profesora iznosi oko 4.200 kuna, a mirovina nakon 42 godine radnoga staža oko 2.200. Mirovina nastavnika u Italiji, primjerice, iznosi 80 posto zadnje plaće, kazao je Andrić.

Sindikat će početkom 2005. pokrenuti i tužbe protiv Vlade zbog neplaćanja smjenskog rada u zadnje tri godine. Time je zakinuto oko 7.000 djelatnika, a po procjeni sindikata, poslodavac je po zaposleniku dužan oko 8.000 kuna.

Glavni tajnik sindikata Nijaz Karić ustvrdio je da poslodavac ne poštuje ni Pravilnik o normi koji je sam donio jer satove razredništva plaća kao prekovremene sate, a ne kao neposredni rad u nastavi.

Resorno ministarstvo racionalizaciju provodi tako da ukida postojeća prava zaposlenika, ustvrdio je Karić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙