FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica sindikata javnih službi neće potpisati sporazum s Vladom

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata javnihslužbi neće s Vladom potpisati sporazum o plaćama i materijalnimpravima, jer Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri, a sporazum nedonosi ništa, izjavili su danas predstavnici Matice.
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata javnih službi neće s Vladom potpisati sporazum o plaćama i materijalnim pravima, jer Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri, a sporazum ne donosi ništa, izjavili su danas predstavnici Matice.

Potpisivanjem sporazuma preuzeli bi obvezu poštivanja socijalnog mira, a božićnicu od 1.000 kuna i dar za djecu od 400 kuna Vlada nam je ionako trebala isplatiti prema odredbama bivšeg Kolektivnog ugovora, ustvrdila je na konferenciji za novinare predsjednica Matice Zdenka Gizdić.

Vlada je istinski pregovarala samo sa Sindikatom državnih službenika i namještenika, a sa sindikatima javnih službi pregovori su bili lažni, smatraju sindikalci.

"Vlada je dogovorila božićnicu od 1.000 kuna samo sa svojim stranačkim sindikatom, a uopće nije pregovarala sa sindikatima koji zastupaju 150.000 zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti i socijalnoj skrbi", rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić.

Vlada namjerno marginalizira sindikate zbog financijskih obveza prema neproduktivnim skupinama, koje joj omogućuju većinu u Saboru, dodao je Ribić.

Sindikalci su posebno ogorčeni na ministra financija Ivana Šukera kojeg optužuju da je lagao kada je govorio o izvrsnoj suradnji sa sindikatima.

Otkako je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor zauzeta predizbornom kampanjom socijalni dijalog je zastao jer ministar Šuker ignorira sindikate, tvrdi predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz.

U pregovorima su sindikati javnih službi tražili rast osnovice za plaće u 2005. od šest posto, te postupno povećanje plaća u iduće tri godine za ukupno 12 posto, koliko zaostaju za plaćama u gospodarstvu.

Uz selektivno povećanje koeficijenata za plaće tražili su i povećanje božićnice i regresa na 1.500 kuna, osnovice za jubilarnu nagradu na 2.000 kuna i dara za djecu na 600 kuna.

Matica sindikata javnih službi podupire prijedlog za izjednačavanje dobne granice za odlazak u mirovinu između muškaraca i žena, ali naniže, na 60 godina života, rečeno je na konferenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙