FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i Razvojna banka Europskog vijeća potpisali ugovore

ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Republika Hrvatska i Razvojna bankaEuropskog vijeća (RBEV) potpisali su večeras dva ugovora osufinanciranju gradnje i obnove škola te gradnje komunalne i društveneinfrastrukture na otocima, a u te se projekte planira uložiti 1,57milijarda kuna.
ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Republika Hrvatska i Razvojna banka Europskog vijeća (RBEV) potpisali su večeras dva ugovora o sufinanciranju gradnje i obnove škola te gradnje komunalne i društvene infrastrukture na otocima, a u te se projekte planira uložiti 1,57 milijarda kuna.

Ugovore o projektima, koje bi trebalo provesti Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, potpisali su ministar financija Ivan Šuker i guverner RBEV-a Raphael Alomar.

Šuker je ustvrdio da je najviše povike na sadašnju Vladu bilo da ulaže malo u školstvo, što bi taj projekt trebao promijeniti. Podsjetio je da je 1998. ta banka odobrila prvi zajam Hrvatskoj.

Šuker je rekao da projekt obuhvaća gradnju ili obnovu ukupno 143 škole u 18 županija i u Zagrebu - od onih koje su oštećene u ratu, do onih u koje se 13 godina nije ulagalo, a u to je planirano uložiti 804,91 milijun kuna. Do sada su obnovljene 123 škole, a projekt bi trebao završiti do kraja 2005.

Od ukupne svote 50 posto će biti izdvojeno iz državnog proračuna, a 50 posto iz zajma Razvojne banke, koji je treći u nizu zajmova za sufinanciranje obnove hrvatskih škola.

Glede gradnje komunalne i društvene infrasturkture na otocima Šuker je kazao da je cilj toga projekta poboljšati kvalitetu života na otocima, zaustaviti negativne demografske pokazatelje te vratiti stanovništvo. Za taj je projekt planirano 769,81 milijuna kuna, a od toga bi jedinice lokalne samouprave iz svojih proračuna izdvojile 50 posto, a iz državnog proračuna 25 posto, koliko i iz zajma Razvojne banke. Taj projekt, među ostalim, obuhvaća modernizaciju otočnih cesta, gradnju sustava odvodnje, uređenje vodoopskrbe i poboljšanje sustava zdravstvene zaštite. Projekt bi trebao završiti do kraja 2007.

Kamatna stopa zajma su promjenljive i trenutačno je 3,7 posto, što je Šuker ocijenio najpovoljnijim na tržištu, a poček je pet godina uz 10-godišnji rok otplate.

Alomar je kazao da je do sada, uključivo i današnje, RBEV Hrvatskoj odobrio ukupno 10 zajmova od ukupno oko 300 milijuna eura, od toga je već 40 posto isplaćeno.

Osim ovih današnjih ta banka u Hrvatskoj financira još osam projekata, a zainteresirana je i za nove projekte i proširenje suradnje, o čemu još nisu razgovarali s hrvatskim vlastima, rekao je Alomar. Naglasio je da je provedba projekata i suradnja s hrvatskim vlastima odlična te da RBEV nastoji odobriti zajmove po najpovoljnijim uvjetima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙