FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: kako tretirati ugovore o doživotnom osiguranju

ZAGREB,7. prosinca(Hina) - Kako u prijedlogu novog zakona o obveznimodnosima tretirati ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju,dvojba je iz večerašnje saborske rasprave o tom zakonu.
ZAGREB,7. prosinca(Hina) - Kako u prijedlogu novog zakona o obveznim odnosima tretirati ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, dvojba je iz večerašnje saborske rasprave o tom zakonu.

Dok Josip Leko (SDP) i Pero Kovačević (HSP) traže od Vlade da doradi odredbe o tim ugovorima i isključi moguće zlouporabe, Nikola Vuljanić (HNS) drži da njima i nije mjesto u predmetnom zakonu.

Takvi su ugovori nepotrebni, služe samo onima koji žele manipulirati starim i nemoćnim osobama, tvrdi Vuljanić.

Da zbog takvih ugovora, upravo starije osobe 'izvlače deblji kraj', ostaju bez imovine i uzdržavanja, priznaje i Leko i traži da se razmisli o mogućnosti da se obje vrste sklapaju pred sudom.

Strožu proceduru sklapanja i kontaktiranje centara za socijalni rad, predlaže i Dražen Bošnjaković (HDZ).

Spomenuti ugovori razlikuju se po trenutku kad imovina s uzdržavane osobe prelazi na uzdržavatelja - kod dosmrtnog to je u trenutku sklapanja ugovora, a kod doživotnog u trenutku smrti uzdržavane osobe.

Ostala rješenja u zakonu uglavnom su hvaljena, no zastupnici drže da bi u njemu morale biti još neke odredbe, primjerice o leasingu.

Zadovoljni su što zakon izričito brani obračun kamata na kamatu.

Po novom zakonu o obveznim odnosima zatezne bi se kamate vezivale uz eskontnu stopu HNB-a, uvećane ovisno o tome radi li se o ugovorima u gospodarstvu, trgovačkom ugovoru, ugovoru s državm i sl.

Odredbe o kamatama primjenjivale bi se dvije godine nakon što se novi zakon objavi u Narodnim novinama, a sve ostale odredbe šest mjeseci nakon objave.

Oporba je nezadovoljna što se o prijedlogu novog zakona o obveznim odnosima, najvažnijem aktu reforme pravosuđa, raspravljalo kasno navečer, pred vrlo malim brojem zastupnika.

Sabor je, uz kritike oporbe i poruku da bi o njemu, umjesto prvog čitanja, trebalo provesti tek opću raspravu, odradio i prijedlog zakona o državnoj službi i time zaključio današnji rad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙