FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush obećava politiku jakog dolara

WASHINGTON,15. prosinca(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushobećao je u srijedu da će raditi na smanjenju američkih deficita kakobi uvjerio tržište da podržava politiku jakog dolara, ali je iustvrdio da tržište treba odlučiti o odnosu dolara i eura.
WASHINGTON,15. prosinca(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush obećao je u srijedu da će raditi na smanjenju američkih deficita kako bi uvjerio tržište da podržava politiku jakog dolara, ali je i ustvrdio da tržište treba odlučiti o odnosu dolara i eura.

"Politika moje vlade je politika jakoga dolara", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući nakon susreta s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem.

Bush je kazao kako je Berlusconi pokrenuo pitanje odnosa eura i dolara i izrazio zabrinutost padom vrijednosti dolara.

Američki je predsjednik kazao kako je obećao da će se ozbiljno pokrenuti to pitanja zajedno s američkim Kongresom kako bi smanjili američki proračunski deficit i reformirali mirovinsko osiguranje.

"Najbolje što možemo učiniti u izvršnoj vlasti u Americi je raditi s Kongresom kako bi izašli na kraj s našim deficitima", rekao je Bush.

On je rekao da se nada kako će nastojanje da se smanje američki deficiti signalizirati tržištu da SAD vodi politiku jakoga dolara.

Ipak, Bush je rekao kako je tržište mjesto gdje se određuje odnos dolara i eura.

"Vjerujemo da tržišta trebaju odlučivati o odnosu između dolara i eura", rekao je on.

Bush je napomenuo kako osim proračunskog deficita Sjedinjene Države bilježe i veliki vanjskotrgovinski deficit koji je u listopadu dosegnuo rekordnih 55,5 milijardi dolara.

Američki predsjednik smatra da je rješavanje tog deficita lako. "Ljudi mogu kupovati više proizvoda Sjedinjenih Država ako su zabrinuti trgovinskim deficitom", rekao je on.

Mnogi američki ekonomisti vjeruju da Bushova vlada javno podržava jak dolar dok u stvarnosti odobrava njegovo slabljenje kao način za rješavanje velikog američkog trgovinskog deficita. Slabiji dolar jača američki izvoz, dok istodobno čini skupljim uvoz i trošenje Amerikanaca u inozemstvu.

Slabljenjem dolara posebice je pogođena Europa gdje je euro, ali i druge valute poput britanske funte, dosegnuo najviše vrijednosti u odnosu na američku valutu.

Bush je u suretu s Berlusconijem zahvalio Italiji za sudjelovanje u Afganistanu i Iraku.

Italija je jedna od rijetkih europskih zemalja koja je poslala vojnike u Irak.

Berlusconi je tijekom susreta s novinarima pohvalio Busha kao izravnog čovjeka "punog istine", koji kaže ono što misli. Ove kvalitete vjerojatno su bile značajan čimbenik u ponovnom Bushovom izoru za predsjednika, rekao je Berlusconi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙