FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH KAŽE DA IRAČKE IZBORE NE TREBA ODGODITI

WASHINGTON,2. prosinca 2004.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush kazao je u četvrtak da izbore u Iraku predviđene za 30. siječnjaiduće godine ne bi trebalo odgoditi unatoč izraženim sumnjama glede sigurnosti za njihovo održavanje.
WASHINGTON,2. prosinca 2004.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush kazao je u četvrtak da izbore u Iraku predviđene za 30. siječnja iduće godine ne bi trebalo odgoditi unatoč izraženim sumnjama glede sigurnosti za njihovo održavanje.

"Izbore ne bi trebalo odgoditi. Vrijeme je da irački građani idu na izbore. Zato vrlo čvrsto stojimo kod datuma 30. siječnja", rekao je Bush novinarima nakon susreta s nigerijskim predsjednikom Olusegunom Obasanjom.

Bush je kazao da je osobno udovoljio zahtjevu američkih zapovjednika u Iraku za povećanjem broja američkih vojnika u toj zemlji uoči izbora.

Pentagon je u srijedu objavio da će privremeno povećati broj američkih vojnika u Iraku sa sadašnjih 138.000 na oko 150.000 kako bi pojačale sigurnost za izbore planirane za 30. siječnja.

U Irak privremeno odlazi oko 1.500 vojnika elitne 82. zračnodesantne divizije stacionirane u Forth Braggu u Sjevernoj Carolini a jednogodišnji boravak 10.400 vojnika koji su već sada u Iraku bit će produljen.

Sedamnaest iračkih političkih stranaka koje su zabrinute za sigurnost na izborima zbog nemira u zemlji zatražilo je da privremena vlada odgodi izbore za najmanje šest mjeseci.

Govoreći o Ukrajini koja nastoji riješiti političku krizu stvorenu spornim predsjedničkim izborima, Bush je rekao da se druge zemlje ne bi smjele miješati u eventualne nove izbore kao način rješavanja krize.

Odgovarajući na pitanje bi li eventulni novi izbori trebali biti slobodni od utjecaja Rusije, Bush je rekao da novi izbori "trebaju biti slobodni od svakog stranog utjecaja".

"Ovi izbori trebaju biti otvoreni i pošteni", dodao je Bush.

Bush je kazao da Sjedinjene Države pozorno promatraju stanje u Ukrajini i da volja ukrajinskog naroda treba prevladati.

Unatoč zauzimanju za nemiješanje izvana u ukrajinsku krizu, Bush je zahvalio Europljanima, čelnicima Poljske, Litvanije i Europske unije za njihovu pomoć u rješavanju ukrajinske izborne krize.

Bush je naglasio da će SAD nastaviti sudjelovati u procesu "koji ohrabruje mirno rješenje ovoga pitanja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙