FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH: IZBORI U IRAKU PREMA PLANU

WASHINGTON,7. prosinca 2004.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush rekao je u utorak kako će se nastaviti s pripremama izbora uIraku kako je planirano za 30. siječnja unatoč nasilju s kojim sesuočava ta zemlja.
WASHINGTON,7. prosinca 2004.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak kako će se nastaviti s pripremama izbora u Iraku kako je planirano za 30. siječnja unatoč nasilju s kojim se suočava ta zemlja.

"Dok se približava dan izbora možemo očekivati daljnje nasilje terorista", rekao je Bush američkim marincima u bazi Camp Pendleton u Kaliforniji. "Teroristi će učiniti sve što mogu da odgode i poremete slobodne izbore u Iraku", rekao je on dodajući: "Slobodni izbori će se nastaviti kako je planirano".

On je rekao kako teroristi znaju da nemaju budućnosti u slobodnom Iraku jer "slobodni ljudi nikad ne biraju svoje vlastito ropstvo".

"Kada Iračani izaberu svoje čelnike na slobodnim izborima to će uništiti mit da se teroristi bore protiv strane okupacije i učiniti jasnim da je ono protiv čega se teroristi stvarno bore volja iračkog naroda", rekao je Bush.

Bush je rekao kako će broj američkih vojnika u Iraku biti povećan za 12.000 na oko 150.000 kako bi se stvorila sigurnost za izbore i naglasio važnost obuke iračkih sigurnosnih snaga kako bi mogle preuzeti odgovornost za sigurnost u vlastitoj zemlji.

"Pomoći ćemo iračkoj vladi da izgradi snage koje neće više trebati potporu koalicije, kako bi mogle braniti svoju vlastitu zemlju i tada se američki vojnici i marinci mogu vratiti kući s poštovanjem koje su zaslužili", rekao je američki predsjednik.

Bush, međutim, nije rekao kada bi američke snage mogle napustiti Irak u kojem je do sada u borbama ubijeno 1.000 američkih vojnika od invazije u ožujku 2003. koja je zbacila režim Sadama Huseina.

Više od 21.000 američkih marinaca, koje je Bush posjetio kako bi potaknuo moral američkih vojnika, služi u Iraku i susjednim zemljama. Odluka o privremenom jačanju američkih snaga u Iraku do ožujka sljedeće godine produljit će boravak 10.400 američkih vojnika koji su već sada u Iraku.

Napominjući kako je nedavni napad na Falluju zadao neprijatelju ozbiljan udarac Bush je rekao da će teroristi i pobunjenici koji su upotrebljavali taj grad kao svoje uporište "nastaviti s borbom".

Ocjenjujući sposobnost iračkih snaga on je kazao kako su se neki pokazali boljima od ostalih, a da su neke pobunjenici dovoljno zastrašili da napuste služenje svojoj zemlji. Bush je, međutim, rekao da je mnogo njih nepokolebljivo i da će SAD nastaviti obučavati iračke sigurnosne snage kako bi irački narod mogao konačno preuzeti odgovornost za svoju vlastitu sigurnost.

Bush je rekao kako su Sjedinjene Države bitno zainteresirane za uspjeh demokracije u Iraku. "Slobodan Irak će biti velika pobjeda u ratu protiv terorizma. Slobodne zemlje ne izvoze terorizam", rekao je Bush. "Slobodni Irak će učiniti Ameriku sigurnijom, a svijet miroljubivim mjestom".

Dodao je kako će uspjeh demokracije u Iraku ohrabriti druge zemlje na Bliskom istoku da brane svoju slobodu i razotkriju što su teroristi doista, "nasilni ekstremisti na rubu društva bez programa za budućnost osim tiranije i smrti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙